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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO.S931222A 

On December 22, 1993, a Petition for Advisory Opinion was received from Cobleskill Golf 
and Country Club, Inc., P.O. Box 367, Cobleskill, NY 12043-0367. 

The issue raised by Petitioner, Cobleskill Golf and Country Club, Inc., is whether dues paid 
by members are subject to sales and use taxes. 

Petitioner is the owner/operator of a golf course and country club which provides its members 
with the use of a golf course, clubhouse and a restaurant and bar.  All members are eligible to use 
the golf course and to participate in all golf tournaments and other social functions such as dinners 
and dances. Membership is not restricted and is available to the general public on a first come first 
serve basis. 

Petitioner is owned by 197 stockholders, of which only 81 are members of Petitioner.  An 
individual does not have to be a stockholder in order to be a member.  The By-laws of Petitioner 
delegates all management decisions of Petitioner to a Board of Directors.  The Board of Directors 
is elected by the stockholders; and only stockholders can be Directors.  All standing committees 
established by the Board are comprised entirely of stockholders.  All tournaments and social 
functions are controlled by the Directors. 

Members do not have any ownership interest in any of the assets of Petitioner and they do 
not participate in the selection of the Directors. 

The use of the word "club"  in Petitioner's name is to help market its golf course. 

Section 1105(f)(2) of the Tax Law imposes sales tax upon the following: 

(2) The dues paid to any  social or athletic club in this state if the dues of an 
active annual member, exclusive of the initiation fee, are in excess of ten dollars per 
year, and on the initiation fee alone, regardless of the amount of dues, if such 
initiation fee is in excess of ten dollars... 

Section 527.11(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

(5) Club or organization. (i) The phrase "club or organization" means any 
entity which is imposed of persons associated for a common objective or common 
activities.  Whether the organization is a membership corporation or association or 
business corporation or other legal type of organization is not relevant. Significant 
factors, any one of which may  indicate that an entity is a club or organization are: an 
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organizational structure under which the membership control social or athletic 
activities, tournaments, dances, elections, committees, participation in the selection 
of members and management of the club or organization, or possession by the 
members of a proprietary interest in the organization.  The organizational structure 
may be formal or informal. 

(ii) A "club or organization" does not exist merely because a business entity: 

(a) charges for the use of facilities on an annual or seasonal basis even if an 
annual or season pass is the only  method of sale and provided such passes are sold 
on a first-come, first-served basis. 

(b) restricts the size of the membership solely because of the physical size  of 
the facility. Any other type of restriction may be viewed as an attempt at exclusivity. 

(c) uses the word "club" or "member" as a marketing device. 

(d) offers  tournaments, leagues and social activities which are controlled 
solely by the management. 

* * * 

Example 18: A club owned by an individual which  attempts to restrict its 
membership by geographic area, income, race, religion, or any other means, is a "club 
or organization".  However, a club owned by an individual which restricts its 
membership only because of the  physical capacity of its facilities is not a "club or 
organization". (emphasis added) 

In Brierwood Village, Inc., Adv Op Comm T&F, February 13, 1989, TSB-A-89(6)S the 
Commissioner held that inasmuch as (1) the membership of Petitioner's club possessed no 
proprietary rights in Petitioner and had no control over its activities or management and (2) 
membership in Petitioner was not exclusive, with members being appointed and accepted from a 
waiting list maintained byPetitioner, Petitioner was not a "social or athletic club" within the meaning 
of Section 1105(f)(2) of the Tax Law and, therefore, its annual membership "fees" or "dues" was not 
subject to sales and use taxes. 
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Accordingly, in the instant case since members in Petitioner possess no proprietary rights in 
Petitioner and have no control over its activities or management, membership in Petitioner is not 
restricted, and the word "club" as used in Petitioner's name is used as a marketing device pursuant 
to Section 527.11(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations and Brierwood Village, Inc., supra, 
Petitioner is not a "social or athletic club" within the meaning of Section 1105(f)(2) of the Tax Law. 
Therefore, dues paid by its members for membership in Petitioner are not subject to sales and use 
taxes. 

DATED: March 30, 1994 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
    are limited to the facts set forth therein. 


