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ADVISORY OPINION PETITION NO. S940118A 

On January 18, 1994 a Petition for Advisory Opinion was received from Anne E. Steger, 3 
Birchstone Hill Rd., Rush, N.Y. 14543. 

The issue raised by Petitioner, Anne E. Steger, is whether the sale by Quality Surveys of its 
customer satisfaction survey consulting service is subject to sales tax under Section 1105(c)(1) of 
the Tax Law. 

Petitioner currently provides customer satisfaction survey consulting services to non-profit 
hospitals. It is anticipated that in the near future these services will be expanded to include physician 
offices and universities. 

The services provided range from assisting institutions in developing survey instruments and 
reporting outcomes to recommending and developing programs for implementing change based on 
survey findings.  The services are in the form of verbal discussion or written reports based on the 
needs of the client. A typical client will need to have a survey developed, data analyzed, and a report 
generated on the findings. 

Section 1105(c) of the Tax  Law imposes a tax  upon the receipts from every sale, except for 
resale, of the following services: 

(1) The furnishing of information by printed, mimeographed or multigraphed 
matter or by  duplicating  written or printed matter in any  other manner, including the 
services of collecting, compiling or analyzing information  of any kind or nature and 
furnishing reports thereof to other persons, but excluding the furnishing of 
information which is personal or individual in nature and which is not or may not be 
substantially incorporated in reports furnished to other persons.  .  .  .  (Emphasis 
supplied). 

Regulation Section 527.3(b)(2) further explains §1105(c)(1) of the Tax Law as follows: 

The sales  tax  does not apply to the receipts from the sale of information 
which is personal or individual in nature and which is not or may not be substantially 
incorporated into reports furnished to other persons by the person who has collected, 
compiled or analyzed such information. . . . 

Since the report is developed from data which is collected and analyzed by Quality Surveys, 
the sale of such report in written form constitutes the rendering of an information service within the 
meaning and intent of Section 1105(c)(1) of the Tax Law. 
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However since the reports pertain only to customer satisfaction surveys in particular offices 
or facilities, the reports are considered to be uniquely personal or individual in nature, thus satisfying 
the first condition required for exclusion from sales tax pursuant to Section 1105(c)(1) of the Tax 
Law. 

The second condition for exclusion mandates that the information may not be substantially 
incorporated in reports furnished to other persons.  Provided the reports furnished to the client meet 
this condition, Quality Surveys' consulting services will be considered to meet the requirements for 
exclusion from sales tax under Section 1105(c)(1) of the Tax Law. 

DATED: April 6, 1994 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


