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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S941228A 

On December 28, 1994, a Petition for Advisory Opinion was received from NF Associates, 
810 Ridge Road, Webster, New York 14580. 

The issue raised by Petitioner, NF Associates, is whether its purchases of computer 
equipment, software and supplies qualify for exemption from sales tax under Section 1115(a)(12) 
of the Tax Law. 

Petitioner uses its computer, software and supplies to develop and produce technical manuals 
for its customers. Once the development of these manuals is complete, a hard copy, paper based 
version of the manual in the form of a camera ready mechanical or a computer disk that can be used 
to print the manual is delivered to the customer.  These manuals are then reproduced and distributed 
by the customer, usually accompanying their saleable product. 

Section 1115(a)(12) of the Tax Law exempts from sales and use taxes "[m]achinery or 
equipment for use or consumption directly and predominantly in the production of tangible personal 
property. . . for sale, by manufacturing, processing. . . ." 

Section 528.13(c)(1) of the Sales and Use Tax Regulations defines the term "directly" to 
mean the machinery and equipment must, during the production process (i) act upon or effect a 
change in the material to form the product to be sold, or, (ii) have an active causal relationship in the 
production of the product to be sold, (iii) be used in the handling, storage, or conveyance of materials 
or the product to be sold, or (iv) be used to place the product to be sold in the package in which it 
will enter the stream of commerce.  Machinery and equipment used in activities collateral to the 
production process are not deemed to be used directly in production. 

Section 528.13(c)(4) of the Sales and Use Tax Regulations provide that machinery and 
equipment are used "predominantly" in the production of tangible personal property if they are so 
employed over 50% of the time. 

Section 528.13(a)(1)(iii) of the Sales and Use Tax Regulations provides an exemption for: 
"Parts with a useful life of one year or less, tools or supplies for use or consumption directly and 
predominantly in the production of tangible personal property, gas, electricity, refrigeration or steam 
for sale by manufacturing, processing, generating, assembling, refining, mining or extracting." 
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Section 1101(b)(6) of the Tax Law defines tangible personal property as, "Corporeal personal 
property of any nature. . . .  Such term shall also include pre-written computer software, whether sold 
as part of a package, as a separate component, or otherwise, and regardless of the medium by means 
of which such software is conveyed to a purchaser." 

It has been held that purchases of computer equipment used to produce and edit manuscripts 
on magnetic tapes which are then sent to a compositor for use in producing a final product, are 
exempt from sales tax provided such equipment is used predominantly for such purposes.  Matthew 
Bender & Co., Adv. Op St Tx Comm, Sept. 24, 1980, TSB-H-80(191)S. 

Consequently, to the extent that Petitioner is producing tangible personal property for sale 
(manuals used for reproduction in the form of camera ready mechanicals or computer disks that can 
be used to print the manual), its purchases of computers used directly to produce such items qualify 
for the exemption under section 1115(a)(12) of the Tax Law provided they are used more than 50% 
of the time for such purposes. Pre-written computer software (tangible personal property) used 
directly and predominantly with exempt equipment may qualify as a part or a supply in accordance 
with Section 528.13(a) of the Sales and Use Tax Regulations. 

DATED: June 5, 1995	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


