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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S941227C 

On December 27, 1994, a Petition for Advisory Opinion was received from Chase Manhattan 
Automotive Finance Corporation, 900 Stewart Avenue, Garden City, New York 11530 

The issue raised by Petitioner, Chase Manhattan Automotive Finance Corporation, is whether 
an automobile dealer, as lessor, that enters into a lease of an automobile with a customer, as lessee, 
may exclude the value of any trade-in vehicle transferred to such automobile dealer in calculating 
the receipts subject to sales tax. 

Petitioner, a wholly-owned subsidiary of The Chase Manhattan Bank, National Association, 
with its principal place of business in New York, engages in automobile leasing on an indirect basis 
through automobile dealerships located in New York State. 

Petitioner enters into non-exclusive dealer agreements with automobile dealers located in 
New York enabling dealers to offer Petitioner lease programs to their customers. Dealers are not 
agents of Petitioner and most dealers enter into agreements with several financial institutions and 
leasing companies to provide their customers with the best competitive lease terms for their 
automobiles. If a customer wants to enter into a lease under a Petitioner lease program, the dealer 
has the customer complete a credit application to Petitioner for credit approval.  If the customer is 
approved, the dealer negotiates the value of a customer's trade-in vehicle, if any, accepts such trade­
in, if any, in part payment of the lease and completes and executes a lease agreement with the 
customer. 

The dealer is the lessor under the lease. The dealer-lessor then delivers the vehicle to the 
customer-lessee.  Any trade-in vehicle received by the dealer is accepted by such dealer with the 
intent for resale.  Upon completion of the lease documentation and delivery of the vehicle to the 
lessee, the dealer submits the required lease documentation to Petitioner.  Immediately upon receipt 
of all properly completed documentation as required by Petitioner, Petitioner purchases the lease and 
the vehicle from the dealer-lessor.  If the dealer does not submit properly completed documentation, 
Petitioner will not purchase the lease. 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines receipts as "[t]he amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable under this article, valued in money, whether received 
in money or otherwise, including any amount for which credit is allowed by the vendor to the 
purchaser . . . but excluding any credit for tangible personal property accepted in part payment and 
intended for resale . . . ." 
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Section 1111(i) of the Tax Law provides, in part, as follows: 

(i) Notwithstanding any contrary provisions of this article or other law, with 
respect to any lease for a term of one year or more of (1) a motor vehicle, as defined 
in section one hundred twenty-five of the vehicle and traffic law, with a gross vehicle 
weight of ten thousand pounds or less, . . . or an option to renew such a lease or a 
similar contractual provision, all receipts due or consideration given or contracted to 
be given for such property under and for the entire period of the lease, option or 
similar provision, or combination of them, shall be deemed to have been paid or 
given and shall be subject to tax, and any such tax due shall be collected, as of the 
date of the first payment under the lease, option, or similar provision, or combination 
of them, or as of the date of registration of such property with the commissioner of 
motor vehicles, whichever is earlier. 

Section 526.5(f) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

(f) Trade-in.  Any allowance or credit for any tangible personal property 
accepted in part payment by a vendor on the purchase of tangible personal property 
or services and intended for resale by such vendor shall be excluded when arriving 
at the receipt subject to tax.  Only the net sale price of tangible personal property or 
the charge for services would be subject to tax. 

Example 1: A motor vehicle dealer allows a customer 
$850.00 for a used automobile, accepted in part payment against the 
sale price of $3200.00 for a new automobile. The used automobile 
is for resale. The customer is billed as follows: 

New automobile . . . . . . . . $3200.00 
Trade-in . . . . . . . . . . . . . . . 850.00 

Due. . . . . . . . . . . . . $2350.00 

Receipt subject to tax is $2350.00. 

Section 527.15(c)(5) of the Sales and Use Tax Regulations provides that "[W]here the lessor 
accepts tangible personal property for resale as a trade-in on a lease agreement, the total receipts do 
not include the value of the trade-in." 

In the instant case, dealers who are not acting as agent for Petitioner, enter into lease 
agreements with customers for the lease of motor vehicles.  Such agreements state that the dealer is 
the lessor and the customer is the lessee. In addition, the dealer negotiates and accepts in part 
payment a customer trade-in with the intent of reselling such trade-in.  Upon completion of the lease 
documentation and delivery of the vehicle to the lessee, Petitioner purchases the lease and vehicle 
from the dealer-lessor. Accordingly, since the dealer, upon execution of the automobile lease, 
accepts a trade-in with the intent for resale pursuant to Section 1101(b)(3) of the Tax Law and 
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sections 526.5(f) and 527.15(c)(5) of the Sales and Use Tax Regulations the value of such trade-in 
may be excluded when arriving at the receipt subject to tax. 

It is noted that pursuant to Section 1111(i) of the Tax Law, dealers must collect sales tax as 
of the date of first payment under the lease, option or similar provision, or combination of them, or 
as of the date of registration of such vehicle with the commissioner of motor vehicles, whichever is 
earlier. 

DATED: June 12, 1995	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


