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ADVISORY OPINION PETITION NO. S950417A 

On April 17, 1995, a Petition for Advisory Opinion was received from Mike Levy, 15 Elm 
Drive, East North Port, New York 11731. 

The issue raised by Petitioner, Mike Levy, is whether advertising on the Internet is subject 
to sales tax. 

Petitioner's company, Cyberactive, sets up "Virtual Storefronts" for companies on the 
Internet.  Their clients' products are displayed and described in ads that are created by Petitioner and 
run on the Internet. 

Section 1105(c)(1) of the Tax Law states that: 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the following services: 

(1) The furnishing of information by  printed, mimeographed or multigraphed matter or by 
duplicating written or printed matter in any other manner, including the services of 
collecting, compiling or analyzing information of any kind or nature and furnishing  reports 
thereof to other persons, but excluding the furnishing of information which is personal or 
individual in nature and which is not or may not be substantially incorporated in reports 
furnished to other persons, and excluding the services of advertising or other agents, or other 
persons acting in a representative capacity,  and information services used by newspapers, 
radio broadcasters and television broadcasters in the collection and dissemination of news. 
(emphasis supplied) 

Section 527.3(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations states that: 

Fees for the services of advertising agencies or other persons acting in a 
representative capacity are excluded from the tax.  Advertising services consist of 
consultation and development of advertising campaigns, and placement of 
advertisements with the media without the transfer of tangible personal property. 
The furnishing of a personal report containing  information derived from information 
services, by an advertising agency, to its client for a fee is not a taxable information 
service. However, if an advertising agency is engaged only for the purpose of 
conducting a survey or if a survey is separately authorized and billed to the customer, 
the taxability of such survey is determined in accordance with the provisions of 
subdivision (a) of this section and the other provisions of this subdivision. Sales of 
tangible personal  property such as layouts, printing plates, catalogs, mailing devices 
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or promotional handouts, tapes or films by an advertising agency for its own account 
are taxable sales of tangible personal property.  (Emphasis supplied) 

Provided Petitioner does not sell any tangible personal property, its charge for running 
advertising on the Internet is not subject to sales tax in accordance with Section 1105(c)(1) of the 
Tax Law and Section 527.3(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations. 

DATED: August 14, 1995 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


