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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S950811A 

On August 11, 1995, a Petition for Advisory Opinion was received from ALLTEL Financial 
Information Services, Inc. (formerly Systematics Financial Services, Inc.), 4001 Rodney Parham Rd., 
Little Rock, Arkansas 72212. 

The issue raised by Petitioner, ALLTEL Financial Information Services, Inc., is whether sales 
tax should apply to fees billed under a software license and maintenance agreement signed prior to 
a change in the Tax Law effective September 1, 1991. 

Petitioner provides the following facts. Petitioner provides software for the financial industry 
to meet the data processing needs for all major applications of banks and other financial institutions. 
The software is often provided in a packaged investment charter agreement which includes a 
software license, software upgrades, documentation, training courses, corrections, replacements, 
installation assistance, technical assistance and consultation throughout the life of the contract. All 
of these services are packaged together and cannot be broken out separately for the client to purchase 
part of the package and not the whole. Generally, fees are paid partially upon signing of the contract, 
and then the remainder of the fees are paid annually over the life of the contract. The future services 
and software upgrades are sometimes referred to as software maintenance. 

The software is pre-written software that must be modified to some extent to adapt to the 
customer's specific environment. An analysis of the customer's needs and the specific computer 
equipment is required before the software can be licensed. 

Prior to a change in the Tax Law, effective September 1, 1991, Petitioner's software was 
considered custom software (intangible personal property) and exempt from sales tax. Maintenance 
relating to the intangible software was also exempt from sales tax. 

Petitioner now applies sales tax to all fees under investment charter software license 
agreements signed after September 1, 1991. Under the amendments to the Tax Law effective 
September 1, 1991, Petitioner's software is considered taxable tangible personal property because 
it is pre-written software rather than being designed and developed for one specific user. Petitioner 
states in its Petition that maintenance relating to this pre-written software is taxable under current 
law. According to Petitioner, the entire charge for the maintenance is taxable because it includes 
software upgrades and enhancements along with other services. 

Petitioner has provided a sample contract and amendment for review.  The contract includes 
a fee payment schedule and a description of the services provided in the package. 
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The contract was originally entered into on November 7, 1988 for a five (5) year term. The contract 
was amended April 30, 1991 changing the effective date to November 7, 1996. 

Effective September 1, 1991, Chapter 166 of the Laws of 1991 amended the Tax Law relating 
to pre-written computer software. Section l101(b)(6) of the Tax Law was amended to define tangible 
personal property, in part, as follows: 

Tangible personal property. Corporeal personal property of any nature 
.... Such term shall also include pre-written computer software, 
whether sold as part of a package, as a separate component, or 
otherwise, and regardless of the medium by means of which such 
software is conveyed to a purchaser .... 

Paragraph (14) was added to section ll01(b) of the Tax Law to read as follows: 

Pre-written computer software. Computer software (including pre­
written upgrades thereof) which is not software designed and 
developed by the author or other creator to the specifications of a 
specific purchaser. The combining of two or more pre-written 
computer software programs or pre-written portions thereof does not 
cause the combination to be other than pre-written computer software. 
Pre-written software also includes software designed and developed 
by the author or other creator to the specifications of a specific 
purchaser when it is sold to a person other than such purchaser. 
Where a person modifies or enhances computer software of which 
such person is not the author or creator, such person shall be deemed 
to be the author or creator only of such person's modifications or 
enhancements. Pre-written software or a pre-written portion thereof 
that is modified or enhanced to any degree, where such modification 
or enhancement is designed and developed to the specifications of a 
specific purchaser, remains pre-written software; provided, however, 
that where there is a reasonable, separately stated charge or an invoice 
or other statement of the price given to the purchaser for such 
modification or enhancement, such modification or enhancement 
shall not constitute pre-written computer software. 

Subdivision (o) was added to section 1115 of the Tax Law to read as follows: 

Services otherwise taxable under subdivision (c) of section eleven 
hundred five or under section eleven hundred ten shall be exempt 
from tax under this article where performed on computer software of 
any nature; 
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provided, however, that where such services are provided to a 
customer in conjunction with the sale of tangible personal property 
any charge for such services shall be exempt only when such charge 
is reasonable and separately stated on an invoice or other statement 
of the price given to the purchaser. 

In addition, section 1105(c)(3) of the Tax Law imposes sales tax on the following: 

(3) Installing tangible personal property, excluding a mobile home, or 
maintaining, servicing or repairing tangible personal property, 
including a mobile home, not held for sale in the regular course of 
business, whether or not the services are performed directly or by 
means of coin-operated equipment or by any other means, and 
whether or not any tangible personal property is transferred in 
conjunction therewith. 

Section 406(j) of Chapter 166 of the Laws of 1991, pertaining to the effective date of the 
above-referenced pre-written computer software provisions, states: 

The provisions of sections one hundred fifty-four through one 
hundred fifty-nine of this act shall take effect September 1, 1991, and 
shall apply to all sales or uses made on or after that date although 
made under a prior contract, except that a delivery or transfer of 
possession of computer software on or after such date pursuant to an 
agreement for the sale of such software made before May 1, 1991, 
shall not be subject to tax if (1) such agreement for the sale of such 
software was made in writing, (2) the software so sold or agreed to be 
sold was segregated, before May 1, 1991, from any other similar 
property in the vendor's possession and identified as having been 
appropriated to such sale or agreement of sale, and (3) the purchaser, 
before September 1, 1991, shall have paid to the vendor not less than 
ten percent of the sale price of such software. 

In the case of the sample contract provided by Petitioner the agreement to sell and maintain 
the software was entered into prior to September 1, 1991, and signed by the purchaser on November 
7, 1988. However, the transitional provisions of Section 406(j) of Chapter 166 of the Laws of 1991 
provide that the pre-written computer software provisions enacted by Chapter 166 apply to sales or 
uses of software and related services made on or after September 1, 1991, although made under a 
prior contract. Accordingly, the software maintenance services furnished by Petitioner on 
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or after September 1, 1991, which are not exempt from tax under Section 1115(o) of the Tax Law, 
are subject to tax even though the services are performed under a contract entered into before 
September 1, 1991. 

In addition, Petitioner does not separately state the charges for software maintenance services 
from the charges for software upgrades and enhancements. According to Petitioner, the software 
upgrades and enhancements are pre-written software. Accordingly, the software maintenance 
services furnished by Petitioner after September 1, 1991, are taxable since these services are sold in 
conjunction with pre-written computer software which, after September 1, 1991, constitutes tangible 
personal property. Although Section 406(j) of Chapter 166 of the Laws of 1991 provides for special 
circumstances under which pre-written software sold after September 1, 1991, pursuant to a pre­
existing contract, will not be considered tangible personal property, it does not appear that these 
circumstances apply in this case. There is no indication that the software upgrades and enhancements 
furnished under Petitioner's contract on or after September 1, 1991, were segregated by Petitioner 
from other similar property in its possession and identified as having been appropriated to the 
contract before May 1, 1991. Therefore, to the extent they do not qualify under the transitional 
provisions of Section 406(j) of Chapter 166, these software upgrades and enhancements, and the 
software maintenance services provided in conjunction with them, which are sold on or after 
September 1, 1991, are subject to State and local sales and use taxes. Maintenance services furnished 
pursuant to Petitioner's contract prior to September 1, 1991, are not subject to tax. See Computer 
Language Research, Adv. Op. Comm. Of Taxation and Finance, June 7, 1989, TSB-A-89(13)S. 

Because Petitioner's maintenance agreement charges under the sample contract are due on 
an annual basis, Petitioner may pro-rate the annual maintenance charge for the year 1991 by 
comparing the number of months for the period September 1, 1991 to the annual payment date, to 
the twelve month annual period ( i.e., two twelfths of the Petitioner's total maintenance charge due 
in November 1991 is subject to the state and local sales and use taxes). The Petitioner's maintenance 
charges for the remainder of the maintenance agreement after 1991 are also subject to the appropriate 
state and local sales and use taxes. 

DATED: May 2, 1996 
/s/ 

Doris S. Bauman 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
   are limited to the facts set forth therein. 


