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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.S960319B 

On March 19, 1996, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from Gentile, Wiener, Penta & Co. CPA's PC, 42 Memorial Plaza, Pleasantville, NY. 

The issues raised by Petitioner, Gentile, Wiener, Penta & Co. CPA's PC, are: 

1.	 Whether a graphics firm must collect sales tax on any or all of its design services. 

2.	 Whether a graphics firm must register as a vendor for sales tax purposes. 

3.	 Whether a graphics firm must pay sales tax on its purchases of materials used in its 
design service. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory  Opinion. A graphics firm 
designs brochures, logos, marketing literature and, occasionally, advertisements. The graphics firm 
pays sales tax on the purchase of its supplies, including typesetting and photography. The graphics 
firm gives its customers a computer disk containing  the designed item. In most cases, the customers 
then contract with a printer to print the designed item and pay the printer directly. 

The graphics firm bills its customers in one of three ways. In the first case (used for about 
75% of the billings) the graphics firm includes a statement which reads "Reproduction rights only, 
ownership of mechanical belong to Graphics firm."  In the second case (used for about 10% of the 
billings) the graphics firm releases the logo or other design to the customer and does not make a 
statement regarding reproduction rights or ownership.  In the third case (used for about 15% of the 
billings) the customer is billed a predetermined monthly amount for a predetermined amount of 
months. 

Section l105(a) of the Tax Law imposes sales tax upon "It]he receipts from every retail sale 
of tangible personal property . . . ." 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax upon the receipts from every sale, except 
for resale, of certain enumerated services. 

Section ll01(b)(8)(i)(A) of the Tax Law defines the term "vendor" as "A person making sales 
of tangible personal property or services, the receipts from which are taxed by this article." 
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Section 526.7(f) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Reproduction rights. (1) The granting of a right to reproduce an original 
painting, illustration,  photograph, sculpture, manuscript or other similar work is not 
a license to use or a sale, and is not taxable, where the payment made for such right 
is in the nature of a royalty to the grantor under the laws relating to  artistic and 
literary property. 

(2) Mere temporary possession or custody for the purpose of making the 
reproduction is not deemed to be a transfer of possession which would convert the 
reproduction right into a license to use. (See Howitt v. Street and Smith Publications. 
Inc., 276 N.Y. 345 and Matter of Frissell v. McGoldrick, 300 N.Y. 370.) 

(3)  Where some use other than reproduction is made of the original work, 
such  as  retouching or exhibiting a photograph, the transaction is a license to use, 
which is taxable. 

Example 1: A person contracts with an artist for a right to reproduce one of 
the artist's paintings on a book cover. No other right is given by the artist for the use 
of his painting.  The person who obtains the reproduction right to the painting may 
have copies made and returns the painting to the artist without alteration, change or 
correction, and without having destroyed or publicly exhibited the painting. The 
transfer is not held to be a transaction subject to the sales tax, as a rental, lease or 
license to use. 

Section 526.8 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Reg. Sec. 526.8. Tangible personal property.--(Tax Law, Sec. l101(b)(6)). (a) 
Definition. The term "tangible personal property" means corporeal personal property 
of any nature having a material existence and perceptibility to the human senses. 
Tangible personal property includes without limitation: 

*                     *                     * 

(3) artistic items such as sketches, paintings, photographs, moving picture 
films and recordings; 

The sale by the graphics firm of a right to reproduce a design where the payment by the client 
is in the nature of a royalty is not subject to tax.  The transfer of a computer disk in conjunction with 
the sale of a reproduction right, for the sole purpose of making  the reproduction, is also not subject 
to tax. See Section 526.7(f) of the Sales and Use Tax  Regulations.  If  the client's use of the computer 
disk is not limited to reproduction purposes, then the transfer of the disk to the client for a 
consideration will be considered a sale of tangible personal property that may be subject to tax  under 
Section l105(a) of the Tax Law. 
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In this case, a graphics firm designs brochures, logos, marketing literature and 
advertisements. The graphics firm pays sales tax on the purchase of its supplies, including 
typesetting and photography. The graphics firm gives its customers a computer disk containing the 
design. Unless the agreement with a client and the invoice clearly indicate that only design 
reproduction rights are being sold to the client and the computer disk is being transferred for 
reproduction purposes only, the graphics firm in this case will be considered to be making sales of 
tangible personal property that may be subject to sales or compensating use tax. See Vignelli 
Associates. Ltd.. and Massimo Vignelli and Elena Vignelli. Individually and as Officers, Dec St Tx 
Comm, February 11, 1981, TSB-H-81(26)S. 

In situations where the graphics firm transfers a computer disk containing a designed item 
to its customer and includes on its invoices a statement that the graphics firm only grants to the 
customer reproduction rights and that ownership of the mechanicals remains with the graphics firm, 
pursuant to Section 526.7(f) of the Sales and Use Tax Regulations the transfer of the computer disk 
containing the design does not constitute the sale of tangible personal property and is, therefore, not 
subject to sales and use taxes, provided that the agreement with the customer also clearly provides 
that the customer is only receiving reproduction rights and may only use the disk for reproduction 
purposes. However, in this case purchases by the graphics firm of supplies, including typography and 
photography, are subject to sales tax since the supplies are not purchased for resale as such or as a 
physical component part of tangible personal property to which title is being transferred. 

It should be noted that if a logo or corporate identity system is designed in the transaction 
described in the preceding paragraph, the transaction is considered a sale of tangible personal 
property that may be subject to sales or compensating use tax.  Generally, a client has complete 
rights to its own logo or corporate identity system. The graphics firm in this case is selling more 
than a reproduction right to this design. The transfer of the computer disk for a consideration in this 
case is, therefore, a sale of tangible personal property. 

In instances where the graphics firm transfers a computer disk containing a designed item and 
does not include on its invoice, or in the customer agreement, a statement that the graphics firm only 
grants to the customer reproduction rights and that ownership of the mechanicals remains with the 
graphics firm, the transfer of the computer disk for a consideration constitutes the sale of tangible 
personal property that may be subject to sales tax. 

If the graphics firm makes taxable sales of tangible personal property, the design firm is a 
vendor and must register with the Department of Taxation and Finance for the collection of sales tax. 
See Sections ll01(b)(8)(i)(A) and 1134 of the Tax Law. 

The sale of the computer disk may be exempt from tax if the disk is used by a customer 
directly and predominantly in the production of tangible personal property for sale. See Section 
1115(a)(12) of the Tax Law. However, if the computer disk is not used to produce tangible personal 
property for sale, the sale of the computer disk is not exempt. 
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If a computer disk is delivered to a customer, or to a customer's printer or fabricator, outside 
of New York State, the sale of the computer disk is not subject to sales tax.  See Section 526.7(e) 
of the Sales and Use Tax Regulation.  If a computer disk is sold to an organization that is exempt 
from tax under Section ll16(a) of the Tax Law, the sale is not subject to sales tax. 

Since the graphics firm, in some instances, is considered to be selling tangible personal 
property, some of its purchases, e.g., computer disks, may qualify for the resale exclusion from sales 
tax. See Section ll01(b)(4)(i) of the Tax Law.  In addition, the graphics firm's purchases of pens, 
paper and other art materials may be exempt from State and local sales and compensating use taxes 
if the property purchased is used directly and predominantly in the production of tangible personal 
property for sale.  See Sections l105-B and 1115(a)(12) of the Tax Law, and Section 528.13 of the 
Sales and Use Tax Regulations. In order to make exempt purchases of tangible personal property, 
the graphics firm must give its suppliers a properly completed resale certificate (Form ST-120) or 
exempt use certificate (Form ST-121) within 90 days after the date of delivery.  See Section 1132(c) 
of the Tax Law and Section 532.4 of the Sales and Use Tax Regulations. 

DATED: December 27, 1996	 
/s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 




