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On December 10, 1996, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Richard T. Smokowski, 102 Magnolia Street, 
Lackawanna, NY 14218. 

The issue raised by Petitioner, Richard T. Smokowski, is whether the 
inspection services he performs on medical and dental x-ray equipment as a 
certified radiation equipment safety officer ("CRESO") of the New York State 
Department of Health are subject to sales and compensating use tax. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Petitioner is a certified radiation equipment safety officer ("CRESO") of 
the New York State Department of Health. Petitioner, an independent contractor, 
is certified by the Department of Health to provide inspection services for 
medical and dental x-ray equipment as required by 10 NYCRR, Part 16 of the New 
York State Sanitary Code. Petitioner does not provide any maintenance or repair 
services on the x-ray equipment in conjunction with the testing and inspection 
he performs. Petitioner provides an individual report to his customer describing 
the testing services performed on the customer’s equipment, the results of the 
tests and Petitioner’s recommendations. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1105 of the Tax Law imposes sales tax, in part, upon: 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the 
following services: 

* * * 

3) Installing tangible personal property, excluding a mobile home,or 
maintaining, servicing or repairing tangible personal property, 
including a mobile home, not held for sale in the regular course of 
business, whether or not the services are performed directly or by 
means of coin-operated equipment or by any other means, and whether 
or not any tangible personal property is transferred in conjunction 
therewith . . . 

Section 527.5(a) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

* * * 

(3) Maintaining, servicing and repairing are terms used to cover 
all activities that relate to keeping tangible personal property in 
a condition of fitness, efficiency, readiness or safety or restoring 
it to such condition. 
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*	 * * 

Example 6: A company operates a diagnostic service in which it 
tests an appliance for a set fee, but does not repair the appliance. 
The charge for the diagnostic service is taxable. 

Opinion 

Petitioner is a certified radiation equipment safety officer of the New 
York State Department of Health. A certified radiation equipment safety officer 
is defined as "an individual who holds an unexpired certificate as a radiation 
equipment safety officer issued by the department." (10 NYCRR 16.2(a)) The 
inspection services Petitioner performs are required by the New York State 
Sanitary Code, Title 10 NYCRR, Part 16. This Part applies to all radiation 
equipment and radioactive material within the jurisdiction of the New York State 
Department of Health. 

The sole purpose of the inspection services provided by Petitioner is to 
demonstrate compliance with State codes. Inspection services performed solely 
for purposes of mandatory governmental code compliance, and which are not related 
to or performed in conjunction with repairing, maintaining or servicing tangible 
personal property or real property are not enumerated taxable services. 
Therefore, the receipts received from the performance of these services are not 
subject to State and local sales and use taxes (see Elevator Service Companies, 
Adv Op Comm T&F, October 7, 1996, TSB-A-96(67)S). Inspection services of 
tangible personal property performed for other than code compliance purposes are 
subject to tax pursuant to Section 1105(c)(3) of the Tax Law. 

DATED: March 27, 1997 
/s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


