
  

 
 

 

  
  

 

  

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division	 
Technical Services Bureau 

TSB-A-97(23)S 
Sales Tax

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S970124B 

On January 24, 1997, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from the Lafayette Golf & Country Club, L.L.C., 
4480 Lafayette Road, Jamesville, New York 13078. 

The issue raised by Petitioner, Lafayette Golf & Country Club, is whether 
dues paid by its members are subject to sales tax under section 1105(f)(2) of the 
Tax Law. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Petitioner is a limited liability company whose purpose is to own and 
operate a golf course and country club.  Petitioner will accept membership from 
the general public on a first come first served basis and will provide its 
members with the use of the golf course, swimming pool, club house and a 
restaurant and bar. Petitioner is owned by 69 equity owners.  It is anticipated 
that most of the owners will be dues paying members in Petitioner, though there 
is no requirement that equity owners be members.  Similarly, there is no 
requirement that a member be an equity owner of Petitioner in order to make use 
of the facilities. Nonequity members have no interest in any of the assets of 
the Petitioner. 

Under the operating agreement for Petitioner, a nine member Board of 
Managers oversees all of the day to day operations of the facilities, including 
the social and athletic activities conducted at the facilities.  The Board of 
Managers are elected by the equity owners and must be equity owners themselves. 
Nonequity members have no vote in the election of the Board of Managers. 

Membership is available on an annual or seasonal basis and such memberships 
are sold on a first come first served basis.  The Board of Managers does reserve 
the right to restrict membership based solely upon the size of the facilities and 
the possibility of overcrowding. Petitioner does not restrict its membership by 
geographic area, income, race, religion, or any other means. Petitioner has 
chosen to use the word “club” and “member” as a means of marketing interest in 
its facilities. 

Section 1105(f)(2)(i) of the Tax Law imposes sales tax on the following: 

The dues paid to any social or athletic club in this state if 
the dues of an active annual member, exclusive of the initiation 
fee, are in excess of ten dollars per year, and on the initiation 
fee alone, regardless of the amount of dues, if such initiation fee 
is in excess of ten dollars. . . 

Section 527.11(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in 
part, as follows: 
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(5) Club or organization.  (i)  The phrase “club or 
organization” means any entity which is composed of  persons 
associated for a common objective or common activities. Whether the 
organization is a membership corporation or association or business 
corporation or other legal type of organization is not relevant. 
Significant factors, any one of which may indicate that  an entity is 
a club or organization are:  an organizational structure under which 
the membership control social or athletic activities, tournaments, 
dances, elections, committees, participation in the selection of 
members and management of the club or organization, or possession by 
the members of a proprietary interest in the organization. The 
organizational structure may be formal or informal. 

(ii) A “club or organization” does not exist merely because 
a business entity: 

(a) charges for the use of facilities on an annual or 
seasonal basis even if an annual or season pass is the only method 
of sale and provided such passes are sold on a first-come, first­
served basis. 

(b) restricts the size of the membership solely because of 
the physical size of the facility.  Any other type of restriction 
may be viewed as an attempt at exclusivity. 

(c) uses the word  “club” or “member” as a marketing device. 

(d) offers tournaments, leagues and social activities which 
are controlled solely by the management. 

*         *         * 

Example 18: A club owned by an individual which attempts to 
restrict its membership by geographic area, income, race, religion, 
or any other means, is a “club  or organization”. However, a club 
owned by an individual which restricts its membership only because 
of the physical capacity of its  facilities is not a “club or 
organization”. (Emphasis supplied) 

In Cobleskill Golf and Country Club, Inc., Adv Op Comm T&F, March 30, 1994, 
TSB-A-94(13)S, it was held that since members in Petitioner held no proprietary 
rights, had no control over its activities or management, membership was not 
restricted, and the word “club” as used in Petitioner’s name was used as a 
marketing device pursuant to Section 527.11(b)(5) of the Sales and Use Tax 
Regulations, the dues paid by members of the Cobleskill Golf & Country Club were 
not subject to sales tax.  See also Antlers Country Club, Inc., Dec Tax App Trib, 
November 19, 1992, TSB-D-92(79)S. 
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Since the pertinent facts as presented by Petitioner are virtually 
identical to those presented in Cobleskill Golf & Country Club, supra, the dues 
paid to Petitioner will likewise not be subject to sales tax.

DATED: April 17, 1997 
/s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


