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ADVISORY OPINION PETITION NO.S970403A 

On April 3, 1997, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Sony Electronics Inc., 1 Sony Drive, Park 
Ridge, NJ 07656. 

The issue raised by Petitioner, Sony Electronics Inc., is whether it is 
required to collect and remit state and local sales taxes on the receipts from 
the sale of its equipment maintenance agreements based on the total contract 
price at the time the agreements are executed or in monthly or quarterly 
installments over the agreed upon "payment terms" of the contract. 

Petitioner sells electronic equipment and related equipment maintenance 
agreements. The terms of the agreements range from one to three years. 
Petitioner submitted a sample of its Customer Services Master Agreement as part 
of the petition. The agreement indicates that repair and maintenance services 
on the equipment will be provided during a specified term for a specified fee. 
The customer may elect to pay the fee on an annual or periodic (monthly or 
quarterly) basis under Section 5.1 of the agreement. The services available 
under the terms of the agreement include labor and parts necessary to restore the 
equipment to operational conditions, routine checks of operations and minor 
adjustments performed by a representative of Petitioner. Upon execution of the 
contract, Petitioner’s customers are obligated to pay the total specified fee 
whether or not any repair services are actually required to be performed. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines the term receipt, in part, to 
mean: 

The amount of the sale price of any property and the charge for any 
service taxable under this article . . . . 

Section 1105 of the Tax Law imposes sales tax, in part, upon: 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the 
following services: 

* * * 

(3) . . . maintaining, servicing or repairing tangible personal 
property . . . not held for sale in the regular course of business. 
. . . 

Section 1132 of the Tax Law provides, in part: 

(a) Every person required to collect the tax shall collect the tax 
from the customer when collecting the price, amusement charge or 
rent to which it applies. . . . 
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* * * 

(d) The tax commission may provide by regulation that the tax upon 
receipts from sales on the installment plan may be paid on the 
amount of each installment and upon the date when such installment 
is due. 

Section 527.5 of the Sales and Use Tax Regulations applies to Petitioner’s 
transaction and provides, in part: 

(c) Maintenance and service contracts. (1) The purchase of a 
maintenance or service contract is a taxable transaction. 

Section 525.2(a)of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(2) The sales tax is a "transactions tax," liability for the tax 
occurring at the time of the transaction. Generally speaking, the 
taxed transaction is an act resulting in the receipt of 
consideration for the transfer of title, or possession or both to 
property or rendition of services from one person to another. The 
time or method of payment is immaterial, since the tax becomes due 
at the time of transfer of property or rendition of service. 
(Emphasis added) 

Section 532.1(a) provides, in pertinent part: 

Time of collection. (1) Every person required to collect the tax 
shall collect the tax from the customer when collecting the price, 
amusement charge or rent to which it applies. 

Opinion 

The sales of Petitioner’s maintenance agreements are taxable transactions. 
Petitioner’s customers have, in essence, purchased the right to receive services 
should they be necessary throughout the life of the contract. Petitioner’s 
billing practices for this right are immaterial with regard to collection and 
remittance of the tax. The liability for the tax occurs at the inception of the 
agreement, and the tax is imposed on the full contract price at that time. 
Although Petitioner allows its customers to pay the total price on an installment 
basis, there has been only one transaction, not several individual transactions. 
It should be noted that the Sales and Use Tax regulations make no provision for 
the tax to be paid on a periodic basis with respect to installment sales. 
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Accordingly, Petitioner is required to collect and remit the state and 
local sales taxes imposed on the total value of the contract at the inception of 
the agreement. 

DATED: May 17, 1997 
/s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


