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On July 12, 1996, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Dierks Heating Company, Inc., 43-32 33rd 
Street, Long Island City, New York 11101. Petitioner, Dierks Heating Company, 
Inc., submitted additional information pertaining to the Petition on November 26, 
1996. It is noted that this Advisory Opinion does not modify an earlier Advisory 
Opinion issued to Petitioner, dated April 21, 1993 (TSB-A-93(29)S). The present 
Advisory Opinion is based on new facts and issues submitted by Petitioner. 

The issues raised by Petitioner are: 

1.	 Whether temporary boilers rented to or purchased by Petitioner 
may be purchased for resale for sales tax purposes where the 
boilers are installed at projects to provide heat for tenants 
and are operated only by Petitioner’s customer’s personnel 
during the replacement of existing boilers. 

2.	 Whether sales tax should be collected by Petitioner on the 
itemized rental cost plus installation of a temporary boiler 
rented or purchased by Petitioner and installed at a 
customer's premises. The temporary boilers in this instance 
are not being operated by Petitioner once they are installed 
at the customer's premises. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Petitioner is a mechanical contractor who enters into contracts to remove 
existing boilers and install new boilers. These contracts specifically provide 
that Petitioner shall provide temporary boilers to maintain tenants' hot water 
and heating requirements while new permanent boilers are being installed. 

Petitioner rents or purchases temporary boilers. These temporary boilers 
are usually delivered on site to be installed by Petitioner. The site is often 
a tax exempt project. Once installed, the temporary boilers are operated by New 
York City personnel at Housing Authority Projects and schools to provide heat and 
hot water for tenants while new permanent boilers are being installed. The 
temporary boilers remain tangible personal property. 

Some contracts only provide for the replacement of the existing boilers by 
Petitioner. However, if the need arises for temporary boilers to be installed, 
a change order, i.e., an amendment to the contract, will be made to provide for 
the installation of the temporary boilers. 

The charges for the temporary boilers are separately itemized on the 
contract, or the amendment to the contract, which is based on bid documents 
specifically requiring temporary boilers to be installed and in use until the new 
boilers pass inspection and can be certified. 
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Petitioner does not operate the boilers. The designated operators, 
licensed and unionized steam fitters, are not employed by Petitioner but are 
employees of the Housing Authority or the non-exempt customer of Petitioner. 
Petitioner does not supply fuel for the boilers to its customers. Customers are 
responsible for obtaining fuel from third party suppliers. 

The temporary boilers are not necessary to provide temporary heating for 
Petitioner or other contractors in the performance of a capital improvement. The 
temporary boilers are solely intended to provide heat and hot water for the 
tenants. 

Applicable Law and Regulations

 Section 1105(a) of the Tax Law imposes tax on "[t]he receipts from every 
retail sale of tangible personal property, except as otherwise provided in this 
article."

 Section 1101(b)(4) of the Tax Law defines the term "retail sale", in part, 
to mean "(i) A sale of tangible personal property to any person for any purpose, 
other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property . . . " 

Section 1116 of the Tax Law provides, in part: 

Sec. 1116. Exempt organizations. (a) Except as otherwise provided in 
this section, any sale or amusement charge by or to any of the 
following or any use or occupancy by any of the following shall not 
be subject to the sales and compensating use taxes imposed under 
this article: 

(1) The state of New York, or any of its agencies, 
instrumentalities, public corporations (including a public 
corporation created pursuant to agreement or compact with another 
state or Canada) or political subdivisions where it is the 
purchaser, user or consumer, or where it is a vendor of services or 
property of a kind not ordinarily sold by private persons;

 Section 526.6 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as 
follows: 

(a) The term "retail sale" or "sale at retail" means the 
sale of tangible personal property to any person for any purpose 
except as specifically excluded. 

* * * 
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(c)  Resale exclusion. (1) Where a person, in the course of 
business operations, purchases tangible personal property or 
services which he intends to sell, either in the form in which 
purchased, or as a component part of other property or services, the 
property or services which he has purchased will be considered as 
purchased for resale and therefore not subject to tax until he has 
transferred the property to his customer. 

Section 541.5(b)(4) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(iii) If a contract includes the sale of tangible personal 
property which remains tangible personal property after 
installation, the contractor must collect the appropriate New York 
State and local taxes from the customer on the selling price, 
including any charge for installation, of the tangible personal 
property unless a properly completed exemption certificate is issued 
by the customer. The contractor may apply for a credit or refund of 
taxes he has paid on purchases of the tangible personal property 
that remain tangible personal property after installation. 

* * * 

Example 1: A contractor sells a building he has constructed 
and, as a part of the sale agreement, installs free standing water 
fountains which remain tangible personal property when installed. 
The contractor's billing to his customer must separately state all 
charges for tangible personal property included in the sales 
agreement. The New York State and applicable local tax rate must be 
collected on the total charges for the water fountains including 
any installation charges. In this instance, the contractor may 
purchase the water fountains tax-free using a contractor exempt 
purchase certificate. If he pays the tax to his supplier, he is 
entitled to a refund or credit of the tax paid on the purchase of 
the water fountains. 

Section 541.8 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Reg. Sec. 541.8. Charges for temporary facilities at 
construction sites.--(Tax Law, Sec. 1105(c)(3), (5)). (a) General. 
Subcontracts to provide temporary facilities at construction sites, 
which are a necessary prerequisite to the construction of a capital 
improvement to real property, are considered a part of the capital 
improvement to real property. Charges for installation of materials 
and the labor to provide temporary heat, temporary electric service, 
temporary protective pedestrian walkways, and temporary plumbing by 
a subcontractor are therefore not subject to tax provided the 
subcontractor receives a copy of the properly completed certificate 
of capital improvement issued by the customer to the contractor. 
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Example 1: A subcontractor agrees to furnish to the prime 
contractor the materials and labor necessary to furnish temporary 
light and electrical facilities throughout a building under 
construction so that the various trades may have light, 
communications and power facilities necessary for them to perform 
their work and operate their tools. The charges are a constituent 
part of the capital improvement and are not subject to tax. 

(b) The subcontractor is liable, however, for the tax on the 
purchase of the materials used to provide the temporary facilities 
at construction sites described in subdivision (a) of this section. 

Example 2: A subcontractor agrees to furnish temporary site 
plumbing service to the prime contractor engaged in the construction 
of an office building. The subcontractor must purchase a quantity 
of pipes, pumps, and fittings in order to provide the temporary 
service. The services is a constituent part of the capital 
improvement, thus, the subcontractor's charge for the temporary 
plumbing services are not subject to tax. However, the 
subcontractor is liable for the tax due on his purchase of all 
materials needed to provide the temporary plumbing service. 

Opinion 

Pursuant to Section 541.8 of the Sales and Use Tax Regulations, the 
installation of temporary heating facilities qualifies as a capital improvement 
and therefore is not subject to sales tax when the temporary facilities are used 
to generate heat as a necessary prerequisite to the construction of the capital 
improvement to real property. But, in the instant case, Petitioner has indicated 
that it is renting or purchasing temporary boilers to be installed in buildings 
solely for the tenants' use to provide heat during replacement of existing 
boilers. The temporary boilers are not operated by Petitioner's employees, but 
rather by Housing Authority personnel or employees of Petitioner's non-exempt 
customers. Petitioner's customers are responsible for obtaining heating fuel 
from third party suppliers. The charges for the temporary boilers are separately 
stated in the contract, and the bid documents for Petitioner's projects 
specifically require temporary boilers to be installed for use until the new 
permanent boilers can be certified. Therefore, the temporary boilers are 
purchased or rented by Petitioner for resale rather than as a prerequisite to the 
construction of the capital improvement to real property, provided that 
Petitioner does not use the temporary boilers for any purpose other than resale. 
For example, if Petitioner uses the same temporary boiler also as a prerequisite 
to the construction of a capital improvement, then this boiler would not be 
purchased for resale and Petitioner would be liable for tax on this boiler. 

Accordingly, with respect to issues "1" and "2", a person who, in the 
course of business operations, purchases (or rents) tangible personal property 
for sale (or rental), in either the form in which it was purchased (or rented), 
or as a component part of other property, will be considered to have made a non­
taxable purchase for resale, provided the purchaser does not make any self-use 
of the purchased (or rented) property. See Section 1101(b)(4) of the Tax Law and 
Section 526.6(c) of the Sales and Use Tax Regulations. Petitioner may purchase 
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for resale tangible personal property which remains tangible personal property 
after installation, if Petitioner furnishes its supplier with a properly 
completed contractor exempt purchase certificate (Form ST-120.1) within 90 days 
of the purchase date. See Section 541.5(b)(4)(iii), Example 1 of the Sales and 
Use Tax Regulations. Therefore, sales tax is not due on the purchase or rental 
of the temporary boilers by Petitioner, but must be collected on the rental and 
installation of the temporary boiler when installed at Petitioner's customer's 
premises. It should be noted, however, that, where the temporary boiler and 
installation service are sold to a government entity or other organization exempt 
from tax under Section 1116 of the Tax Law, the charges for rental and 
installation of the temporary boiler will not be subject to sales tax, provided 
the governmental agency or exempt organization presents Petitioner with a 
properly completed official purchase order (exemption document). The 
documentation substantiating the exempt transaction must be retained by the 
vendor for at least three years following the date the transaction was required 
to be reported to the Department of Taxation and Finance. See Part 529 of the 
Sales and Use Tax Regulations.

DATED: November 19, 1997	 
 /s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


