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On February 12, 1998, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Architectural/Engineering Investigations, 
P.C., 1930 Stump Road, Marcellus, New York 13108-9746. Petitioner, 
Architectural/Engineering Investigations, P.C., submitted additional information 
with respect to the Petition on May 26, 1998. 

The issue raised by Petitioner is whether Petitioner should be collecting 
sales tax from its customers when Petitioner renders certain services. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this advisory 
opinion. 

Petitioner is a professional corporation formed pursuant to Sections 402 
and 1503 of the Business Corporation Law. Petitioner consists of two 
shareholders, Seymour Ribyat, P.E. (Professional Engineer) and A. Keith Turner, 
R.A. (Registered Architect). Both shareholders are licensed professionals. 
Petitioner provides the service of research and analysis on problems relating to 
architecture and structural engineering for the legal profession. The research 
and analysis consists of studying the problem and exploring literature on the 
subject, preparation of presentation drawings, writing detailed reports and 
testifying in court as an expert witness. 

Petitioner submitted a sample of a typical report that was prepared for a 
client/attorney related to a case dealing with a personal injury accident. The 
report consists of an analysis of the area where the accident took place and a 
conclusion was reached with respect to whether the accident area represented a 
safety hazard. The report is accompanied by a drawing or sketch of the accident 
area which is meant to help the reader understand the details and to support the 
conclusion reached. 

Applicable Law 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes the sales tax on the "receipts from 
every sale of tangible personal property, except as otherwise provided in this 
article." 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes tax upon the receipts from every 
sale, except for resale, of certain enumerated services. However, architectural 
and engineering services are not among the enumerated services. 
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Opinion 

In R.H. McDermott Corp., Adv Op Comm T&F, March 2, 1988, TSB-A-88(22)S, it 
was concluded that the furnishing of technical advice by a licensed professional 
engineer is not deemed to be the sale of tangible personal property or the sale 
of an enumerated service even if a written report is furnished as an incident to 
the engineering service being performed. Such a professional service is outside 
the scope of the sales tax. 

Also, in EMCON, Adv Op Comm T&F, December 16, 1996, TSB-A-96(79)S, it was 
concluded that the "rendering of technical advice by a licensed professional 
engineer, the charge for said services, including amounts charged for copies of 
reports, maps or plans furnished as an incident to these services, is not subject 
to sales or use tax.... In the event the photocopies are supplied and billed 
pursuant to a separate contract or agreement apart from the contract or agreement 
for the sale of the engineering service, then the charges for such photocopies 
will be subject to sales and compensating use tax, although the charges for the 
engineering service will not be subject to said tax." 

The services provided by Petitioner are performed by a licensed architect 
and a licensed engineer. The services consist of research and analysis relating 
to architecture and structural engineering. Since these services are not 
included in the enumerated taxable services under Section 1105(c) of the Tax Law, 
the receipts of Petitioner derived from the provision of these services are not 
subject to sales tax. Also, in accordance with R.H. McDermott Corp. and EMCON 
supra, amounts charged for the preparation and furnishing of presentation 
drawings and copies of reports are not subject to sales tax to the extent that 
the drawings and copies of reports are furnished as an incident to the non­
taxable service being provided. 

However, to the extent, for example, that drawings are prepared and 
furnished by Petitioner to a customer pursuant to a separate contract or 
agreement apart from the contract or agreement for the sale of a non-taxable 
service, then the charge for the drawing would be subject to sales tax as a 
receipt from the sale of tangible personal property.

DATED: July 31, 1998 
 /s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


