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On October 20, 1997, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Robert A. King, 10 Dana Lane, Smithtown, New 
York 11787. 

The issues raised by Petitioner, Robert A. King, are: 

1. Whether, under certain conditions, sales and compensating use tax is due 
on equipment provided to a joint venture by its members. 

2. Whether, if tax is due on the transactions referred to in issue 1, the 
members of the joint venture are entitled to a credit for sales tax previously 
paid on the equipment. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Corporation A and Corporation B are New York corporations that have non­
related shareholders. The corporations are contemplating bidding on a contract 
as a joint venture. If they are the successful bidders, they plan to enter into 
a written agreement confirming the establishment of a joint venture. The joint 
venture requires each corporation will provide equipment and labor which will be 
assessed to the joint venture based upon prescribed rates. Profits will be 
shared equally by each corporation. The joint venture will dissolve upon 
completion of the contract. 

Each corporation paid sales tax on the equipment it owns at the time of 
purchase. The corporations are not in the business of renting or leasing 
equipment but are in the construction contracting business. 

Petitioner asks about the application of sales and compensating use tax in 
the following scenarios. 

1. The joint venture agreement simply divides all profits equally. 

2. The joint venture agreement requires the joint venture to hire each 
corporation (i.e., partner) as a subcontractor, each subcontractor providing all 
its own labor and equipment. 

3. The joint venture agreement requires each corporation (i.e., partner) 
to provide equipment to be operated by joint venture operators but under the 
supervision of the corporation’s employees. The equipment operators will be 
instructed by partners’ personnel when and where to work, what hours to work, and 
which equipment is to be used and how it is to be used. The partners through 
their supervising personnel would have the right to hire and fire the equipment 
operators at any time. The equipment operators are on the corporations' 
payrolls. 
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4. Assume the facts as number three, except that the equipment operators 
are also employees of each corporation, paid by the joint venture when assigned 
to the joint venture and returned to the corporations' payrolls upon completion 
of the joint venture. The equipment operators remain under the direct and 
constant supervision of the corporation’s employees. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five 
and by section eleven hundred ten, the following terms shall mean: 

*    *    * 

(4)  Retail sale. (i) A sale of tangible personal property 
to any person for any purpose, other than (A) for resale as such or 
as a physical component part of tangible personal property, or (B) 
for use by that person in performing the services subject to tax 
under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) 
of section eleven hundred five where the property so sold becomes a 
physical component part of the property upon which the services are 
performed or where the property so sold is later actually
transferred to the purchaser of the service in conjunction with the 
service subject to tax. . . . 

*   *   * 

(iv) The term "retail sale" does not include: 

*    *    * 

(C) The distribution of property by a partnership to its 
partners in whole or partial liquidation. 

*    *    * 

(E) The contribution of property to a partnership in
consideration for a partnership interest therein. 

 

 

*    *    * 

(8) Vendor. (i) The term "vendor" includes: 

(A) A person making sales of tangible personal property or 
services, the receipts from which are taxed by this article. . . 
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Section 541.5(d)(1) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(i) Charges for repair, service, maintenance, and 
installation of tangible personal property which retains its 
identity as tangible personal property are taxable to the 
customer based on the full invoice price. 

* * * 
(iii) A subcontractor must collect tax on all his 

charges to a prime contractor for repair, service, maintenance, and 
installation of tangible personal property unless the prime 
contractor issues a properly completed exemption certificate or a 
capital improvement certificate to the subcontractor. 

Section 541.9 (c)(1) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in 
part: 

* * * 
(ii) When dominion and control of equipment supplied with an 

operator or driver remains with the lessor, there is no rental or 
lease of equipment to the contractor, but the service performed may 
be subject to the tax pursuant to section 1105(c)(3) and (5) of the 
Tax Law. The method of payment (for example, a rate per hour, day, 
week, month, or job or trip) is not relevant in determining whether 
the transaction is a service or a taxable rental or lease of 
equipment. 

(a) If the service performed constitutes a capital 
improvement to real property, for example, a foundation excavation, 
the charge for such service is not taxable. 

(b) If the service performed constitutes a repair, 
maintenance or service to tangible personal property or to real 
property, the service is subject to the tax. 

(c) However, the owner-operator of the equipment must pay 
tax on the equipment used to perform the forgoing services. 

(iii) When dominion and control of equipment supplied with an 
operator or driver transfers to the contractor, there is a rental or 
lease of tangible personal property and the charge is subject to the 
tax. If the operator’s or driver’s wages are separately stated and 
reasonable in relation to prevailing wage rates, such wages may be 
excluded from the receipts subject to the tax. If the operator’s or 
driver’s wages are not reasonable in relation to prevailing wage 
rates, the "wages" must be included in the receipts subject to the 
tax until the contractor satisfies his burden, under section 1132(c) 
of the Tax Law, of proving that the taxable receipts are less than 
the total charge. 
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(iv) All expenses incurred by a lessor in determining the 
amount charged for rental of tangible personal property to a 
contractor, such as: setting up, assembling, installing and/or 
dismantling, are elements of the total receipt subject to tax, 
regardless of their taxable status and whether they are separately 
billed to the lessee. 

Section 541.9(b)(1) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Contractor owned equipment. (i) The purchase of equipment, other 
than motor vehicles such as trucks, by a contractor is subject to 
tax on the total purchase price at the combined State and local tax 
rate in effect in the jurisdiction where the equipment is delivered 
to the contractor. 

(ii) Purchases of equipment for both use and rental by the 
contractor are taxable on the total purchase price. The contractor 
is liable for tax on the equipment purchased by him and must collect 
tax on equipment rented by him to others without credit for any tax 
paid on the purchase.  Only that equipment which is purchased 
exclusively for rental purposes qualifies for the resale exclusion. 
(Emphasis supplied) 

Opinion 

A joint venture is considered to be a partnership for sales tax purposes. 
Aberthaw-Cowper - Joint Venture, Det St Tx Comm, July 18, 1980, TSB-H-80(161)S. 
A partnership may be treated as an entity separate and distinct from its members 
for sales tax purposes and, as such, transactions occurring between the 
partnership and its members may or may not be subject to sales tax depending upon 
the facts surrounding the transactions. See Matter of Great Lakes Dunbar-
Rochester, A Joint Venture v. The State Tax Commission (65 NY2d 339). It was 
held in Great Lakes - Dunbar-Rochester that a taxable rental of tangible personal 
property occurred between a partner and the partnership. However, in Aberthaw-
Cowper - Joint Venture, supra, it was held that: 

[A]pplicant, Aberthaw-Cowper, received certain equipment from John 
W. Cowper Company as its contribution to the joint venture or 
partnership. No consideration was exchanged or paid, and no lease 
or sale incident thereto occurred or can be inferred, and 
accordingly, no sales or use tax can be imposed on such a 
transaction since such affairs fall within the parameters of the 
exclusion set forth at section 1101(b)(4)(ii)(E) of the Tax Law. 

Accordingly, the taxation of equipment provided by the partners to the 
joint venture depends on the circumstances of each transaction. If the equipment 
is a contribution of capital, it is not subject to sales tax; however, if the 
equipment is part of a lease or rental agreement, it is subject to sales tax. 
See Great Lakes-Dunbar-Rochester, supra. 
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The four scenarios described above are discussed below in the order that 
they were presented by Petitioner. 

1. Since the contribution of property to a partnership in consideration for 
a partnership interest is not a retail sale, the fact that the joint venture 
agreement divides the profit equally among its members does not, by itself, make 
the provision of the equipment to the joint venture subject to sales or use tax. 
See Section 1101(b)(4)(iv)(E) of the Tax Law. If, however, the agreement also 
prescribes a rate schedule for payments that must be made by the joint venture 
to the partners for the use of the equipment, the transfer of equipment to the 
joint venture may be considered to be a rental of tangible personal property that 
is subject to sales tax under Section 1105(a) of the Tax Law. 

2. If the joint venture hires each corporation (partner) as a 
subcontractor, it is hiring an entity separate from itself, for purposes of the 
sales and use tax, for the performance of services and any payments made by the 
joint venture for the partners’ services may be subject to sales tax. The 
taxation of any transaction between them depends upon the nature of the services 
performed. Thus, if the contract the joint venture has bid on is for a capital 
improvement, no tax would be due. However, if the contract is one for repair and 
maintenance, the subcontractor (partner) may be required to collect sales tax 
from the joint venture. See Sections 541.5(d)(1) and 541.9 (c)(1)(ii)(a) and (b) 
of the Sales and Use Tax Regulations. 

3., 4. Where the equipment operators will be instructed by the 
corporations’ employees when and where to report to work, what hours to work, and 
which equipment is to be used and how it is to be used, and the corporations 
through their supervisory personnel have the right to hire and fire the equipment 
operators at any time, dominion and control of that equipment is retained by the 
corporations, regardless of whether the equipment operators are on the joint 
venture’s payroll or the corporations’ payrolls. Under these circumstances, the 
corporations are considered to be performing a service for the joint venture 
rather than renting equipment to the joint venture. See Section 541.9(c)(1)(ii) 
of the Sales and Use Tax Regulations. The taxation of the transaction depends 
upon the service performed. That is, if the service results in a capital 
improvement, no tax is due. However, if the service is a repair, sales tax may 
be due on the entire charge to the joint venture as stated above. 

The corporations will not be allowed any credit for sales tax paid on 
equipment unless such equipment was purchased exclusively for resale purposes as 
provided in Section 541.9(b)(1)(ii) of the Sales and Use Tax Regulations.

DATED: February 2, 1998 
 /s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


