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 On April 9, 1998, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Robert D. Plattner, Esq., 75 State Street, 
P.O. Box 459, Albany, New York, 12201-0459. 

The issue raised by Petitioner, Robert D. Plattner, Esq., is whether the 
entire charge by a landlord to submetered tenants for electric service is subject 
to sales tax when the transportation of the electricity and the electricity 
itself are purchased by the landlord from separate vendors and charges for these 
services are separately stated on the landlord’s bills to its tenants. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Landlord currently purchases electricity and transportation of this 
electricity from Utility and subsequently resells the electricity to its 
submetered tenants, imposing a surcharge of X% of the amount paid by the landlord 
to the Utility. Landlord provides Utility with a resale certificate and pays no 
tax to the Utility. Landlord collects sales tax from its tenants on its total 
charge to tenants for electricity and electric service, including the surcharge. 

Landlord is contemplating purchasing its electricity from Company A rather 
than the Utility. Landlord would purchase electricity from Company A and arrange 
for and purchase transportation of such electricity from the Utility. Landlord 
would either impose a single charge on its tenants for electricity, 
transportation of such electricity and the surcharge, or separately state the 
individual charges. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes 
imposed by subdivisions (a), (b), (c), and (d) of section eleven 
hundred five and by section eleven hundred ten, the following terms 
shall mean:

 * * * 
(3) Receipt. The amount of the sale price of any property and 

the charge for any service taxable under this article, valued in 
money, whether received in money or otherwise, including any amount 
for which credit is allowed by the vendor to the purchaser, without 
any deduction for expenses or early payment discounts and also 
including any charges by the vendor to the purchaser for shipping or 
delivery regardless of whether such charges are separately stated in 
the written contract, if any, or on the bill rendered to such 
purchaser and regardless of whether such shipping or delivery is 
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provided by such vendor or a third party, but excluding any credit 
for tangible personal property accepted in part payment and intended 
for resale. 

Section 1105(b) of the Tax Law imposes tax on the following: 

The receipts from every sale, other than sales for resale, of 
gas, electricity, refrigeration and steam, and gas, electric, 
refrigeration and steam service of whatever nature, and from every 
sale other than sales for resale, of telephony and telegraphy and 
telephone and telegraph service of whatever nature except interstate 
and international telephony and telegraphy and telephone and 
telegraph service. 

Opinion 

Landlord is currently purchasing electric service from the Utility and 
reselling it to its tenants, with a surcharge. Landlord is contemplating 
purchasing the electricity from another vendor, Company A, and contracting with 
the Utility for the purchase of the transportation service. Petitioner inquires 
whether Landlord, under this new purchasing arrangement, would be required to 
collect tax from its tenants on the total charge for electric service, or whether 
the portion of Landlord’s charge to its tenants attributable to transportation 
of the electricity is not subject to tax. 

In this instance, Landlord’s tenants are purchasing the electric service 
from Landlord. The tenants are not contracting directly with the Utility for 
transportation or directly with Company A for electricity. Landlord is 
purchasing both the transportation and the electricity and reselling them 
together to its tenants as electric service. Therefore, Landlord’s tenants are 
not purchasing a nontaxable transportation service from Landlord but are 
purchasing an electric service. Section 1105(b) of the Tax Law imposes sales tax 
on every sale, other than resale, of electricity and electric service of whatever 
nature. Taxable receipts include any charges by the vendor for shipping or 
delivery, regardless of whether these charges are separately stated. See Section 
1101(b)(3) of the Tax Law. Accordingly, all charges made by Landlord for 
electricity, transportation of electricity and surcharges are subject to sales 
tax, whether separately stated or not. Since Landlord is making purchases of 
the electricity for resale, Landlord may continue to purchase the electricity 
exempt from sales tax with a properly completed resale certificate. Landlord’s 
purchase of transportation service from the Utility would not be subject to sales 
tax.

DATED: August 6, 1998	 
 /s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


