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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S970625A 

On June 25, 1997, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Virtual Systems Group, LLC, 6337 Dean Parkway, 
Ontario, NY 14519. 

The issue raised by Petitioner, Virtual Systems Group, LLC, is whether the 
charges for certain high-end technology services it provides are subject to sales 
and/or use tax. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Petitioner is a professional technical services company which selects 
computer systems solutions for its customers based on their specific business 
needs. Petitioner provides insight into computer technology to its customers 
while focusing on practical business solutions for them. Petitioner specializes 
in systems integration and provides distributed (multiple) systems life cycle 
management, i.e., it takes whatever steps are necessary to link computer systems 
together through the process of design, development, testing, implementation and 
support. Petitioner may sell and install computer hardware in conjunction with 
these services. Using key inputs from customers, Petitioner provides project 
management, consulting and technology planning services for technology 
implementation, as well as installation, maintenance and end-user training and 
support in the latest software packages, including MS Office 97, Lotus Notes, 
CCMail, MS Exchange and NT Client.  Petitioner offers all of these services 
either separately or as part of a total solutions package. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law states, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes 
imposed by subdivisions (a), (b), (c) and(d) of section eleven 
hundred five and by section eleven hundred ten, the following terms 
shall mean: 

* * * 

(5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or 
possession or both, exchange or barter, rental, lease or license to 
use or consume (including, with respect to computer software, merely 
the right to reproduce), conditional or otherwise, in any manner or 
by any means whatsoever for a consideration . . . 

(6) Tangible personal property. Corporeal personal property 
of any nature. . . . Such term shall also include pre-written 
computer software, whether sold as part of a package, as a separate 
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component, or otherwise, and regardless of the medium by means of 
which such software is conveyed to a purchaser. . . . 

* * * 

(14) Pre-written computer software. Computer software 
(including pre-written upgrades thereof) which is not software 
designed and developed by the author or other creator to the 
specifications of a specific purchaser. The combining of two or 
more pre-written computer software programs or pre-written portions 
thereof does not cause the combination to be other than pre-written 
computer software. Pre-written software also includes software 
designed and developed by the author or other creator to the 
specifications of a specific purchaser when it is sold to a person 
other than such purchaser.  Where a person modifies or enhances 
computer software of which such person is not the author or creator, 
such person shall be deemed to be the author or creator only of such 
person's modifications or enhancements. Pre-written software or a 
pre-written portion thereof that is modified or enhanced to any 
degree, where such modification or enhancement is designed and 
developed to the specifications of a specific purchaser, remains 
pre-written software; provided, however, that where there is a 
reasonable, separately stated charge or an invoice or other 
statement of the price given to the purchaser for such modification 
or enhancement, such modification or enhancement shall not 
constitute pre-written computer software. 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Imposition of sales tax.-- . . . there is hereby imposed and 
there shall be paid a tax of four percent upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal 
property, except as otherwise provided in this article. 

* * * 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the 
following services: 

* * * 

(3) Installing tangible personal property . . . or 
maintaining, servicing or repairing tangible personal property . . 
. not held for sale in the regular course of business, whether or 
not the services are performed directly or by means of coin-operated 
equipment or by any other means, and whether or not any tangible 
personal property is transferred in conjunction therewith. . . . 

Section 1110(a) of the Tax Law provides, in part: 
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Except to the extent that property or services have already 
been or will be subject to the sales tax under this article, there 
is hereby imposed on every person a use tax for the use within this 
state on and after June first, nineteen hundred seventy-one except 
as otherwise exempted under this article, (A) of any tangible 
personal property purchased at retail . . . (D) of any tangible 
personal property, however acquired, where not acquired for purposes 
of resale, upon which any of the services described in paragraphs 
(2), (3) and (7) of subdivision (c) of section eleven hundred five 
have been performed . . . and (F) of any computer software written 
or otherwise created by the user if the user offers software of a 
similar kind for sale as such or as a component part of other 
property in the regular course of business. 

Section 1115(o) of the Tax Law provides: 

Services otherwise taxable under subdivision (c) of section 
eleven hundred five or under section eleven hundred ten shall be 
exempt from tax under this article where performed on computer 
software of any nature; provided, however, that  where such services 
are provided to a customer in conjunction with the sale of tangible 
personal property any charge for such services shall be exempt only 
when such charge is reasonable and separately stated on an invoice 
or other statement of the price given to the purchaser. 

Section 527.5 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a)  Imposition. (1) The tax is imposed on receipts from every 
sale of the services of installing, maintaining, servicing or 
repairing tangible personal property . . . . 

(2) Installing means setting up tangible personal property or 
putting it in place for use. 

* * * 

(3) Maintaining, servicing and repairing are terms used  to 
cover all activities that relate to keeping tangible personal 
property in a condition of fitness, efficiency, readiness or safety 
or restoring it to such condition. 

Technical Services Bureau Memorandum TSB-M-93(3)S, dated March 1, 1993, 
entitled State and Local Sales and Compensating Use Taxes Imposed on Certain 
Sales of Computer Software, provides, in part: 

Effective September 1, 1991, State  and local sales and 
compensating use taxes are  imposed on the  sale or use of prewritten 
computer software and certain related services. 

The effect of this change in the  Tax Law is to broaden the 
types of computer software that  are subject to sales and use taxes. 
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. . . certain software previously considered "custom" may now be 
considered prewritten computer software and subject to such taxes. 
. . . The only software that is exempt from sales and use taxes 
under the new law is software designed and developed to the 
specifications of a specific purchaser. (Emphasis added) 

Prewritten computer software is any computer software that is 
not designed and developed by the author or other creator to the 
specifications of a specific purchaser. 

The sale of prewritten software includes any transfer of title 
or possession, any exchange, barter, rental, lease or license to 
use, including merely the right to reproduce, for consideration.... 

* * * 

Prewritten software is subject to tax whether sold as part of 
a package or separately. Software created by combining two or more 
prewritten programs or portions of a prewritten program is still 
prewritten software subject to tax. The medium by which the software 
is transferred to the purchaser has no effect on the software’s 
taxability. Thus, prewritten software is taxable whether sold, for 
example, on a disk, tape or by electronic transmission over 
telephone lines. 

Prewritten software, even though modified or enhanced to the 
specifications of a specific purchaser, remains prewritten software 
subject to tax.  However, if a charge for the custom modification or 
enhancement is reasonable and separately stated on the invoice or 
billing statement, then the separately stated charge for the custom 
modification or enhancement is not subject to tax. 

* * * 

The incidental use of a development language (e.g., COBOL, 
BASIC, C, etc.) or of libraries of "prewritten" functions or 
routines in designing and developing a "custom" software program to 
the specifications of a specific purchaser will not, in and of 
itself, make the sale of an otherwise custom program taxable. The 
"custom" program must be examined as a whole to determine whether it 
is exempt from tax.  If the prewritten components of a custom 
program are sold separately, their sale is subject to tax. 

* * * 

Sale of Software Upgrades 

Generally, the sale of a revision or upgrade of prewritten 
software is subject to tax as the sale of prewritten software.  If, 
however, the software upgrade is designed and developed to the 
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specifications of a specific purchaser, its sale to that specific 
purchaser would be exempt as custom software. 

* *	 * 

Customer Support and Related Services 

. . . charges for customer (user) support or for information 
services provided by a vendor to a customer, either in person or by 
some type of telecommunications arrangement (e.g., telephone, modem, 
facsimile machine, etc.), in the nature of training, consulting, 
instructing or other diagnostic or troubleshooting services related 
to prewritten software are exempt from sales and use taxes where the 
charges are reasonable and separately stated. Charges for the 
service of installing, repairing, maintaining or servicing 
prewritten software are also exempt from sales and use taxes where 
the charges are reasonable and separately stated on the invoice. 
(Emphasis added) Of course, any charges for the above described 
services sold in connection with custom software are exempt from 
tax. 

Programming and systems analysis are also exempt services. 
However, where these services are rendered in conjunction with the 
sale of prewritten software, the charge for the service is exempt 
from tax only when the charge for the service is reasonable and 
separately stated on the invoice or billing statement given to the 
customer. 

Example 2: A computer vendor sells an “off-the-shelf” software 
program to a customer.  The vendor charges additional 
fees for installing the software, on-site training, and 
diagnostic and trouble-shooting customer support. The 
sale of the software is taxable since it is pre-written. 
However, the charges for installation, on-site training 
and customer support services are not taxable if 
reasonable and separately stated on an invoice or 
billing statement given to the customer. 

Software Maintenance Agreements 

If a software maintenance agreement provides for the sale of 
both taxable elements (e.g., prewritten software upgrades) and 
nontaxable elements (e.g., training, consulting, diagnostic and 
troubleshooting support, etc.), the charge for the entire 
maintenance agreement is subject to tax unless the charge for the 
nontaxable elements is reasonable and separately stated in the 
maintenance agreement and separately billed on the invoice or other 
document of sale given to the purchaser. 

Example 3:	 A vendor of computer systems sells a maintenance 
agreement to provide on-site training, repairs, software 
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upgrades, and customer support by telephone for a customer’s 
computer system (hardware and prewritten software). The 
portion of the cost of the agreement allocated to prewritten 
software upgrades and for repair or maintenance of the 
computer system hardware is taxable.  However, the portion of 
the cost allocated for on-site training, repairs and 
maintenance of the prewritten software and telephone support 
is exempt if the cost is reasonable and separately stated in 
the written agreement and the customer invoice. 

Opinion 

Petitioner provides professional technical services relating to the 
selection of computer systems solutions for its customers, focusing on meeting 
the specific needs of each business. Section 1105(c) of the Tax Law imposes 
sales tax on certain enumerated services.  Petitioner provides consulting, 
project management, systems management and complete planning services for 
technology implementation. These services are not among the enumerated services 
subject to sales or use tax.  Therefore, in those instances where Petitioner 
enters into a contract to perform consulting, project management, systems 
management or technology planning, or any combination thereof, without the 
performance of any other service, and provided that they are not performed for 
a customer in conjunction with the sale of tangible personal property, the 
receipts from charges for performing these services will not be subject to sales 
tax (see Salomon & Leitgeb CPA’s, LLP, Adv Op Comm T&F, July 23, 1997, 
TSB-A-97(44)S). 

Petitioner specializes in systems integration, taking whatever steps are 
necessary and requested by each individual customer to link computer systems 
together in order for them to function effectively as one.  Petitioner may sell 
and install computer hardware as part of systems integration.  Sales of computer 
hardware are taxable under Section 1105(a) of the Tax Law.  The services of 
installing, maintaining, servicing or repairing tangible personal property are 
taxable under Section 1105(c)(3) of the Tax Law.  If Petitioner’s systems 
integration consists of physical connectivity or the sale and installation of 
computer hardware, its charges for systems integration are subject to the tax 
imposed under Section 1105 or Section 1110 of the Tax Law (see David Zucker, Adv 
Op Comm T&F, September 5, 1996, TSB-A-96(53)S; Neuromedical Systems, Inc., Adv 
Op Comm T&F, June 14, 1993, TSB-A-93(36)S).  If systems integration includes 
Petitioner’s selection and sale of additional software, updates, new products or 
enhancements in order to accomplish the integration of software packages, 
Petitioner’s charges for such systems integration would be treated as charges for 
the software, for sales tax purposes (see Moore Business Forms, Inc., Adv Op Comm 
T&F, February 15, 1995, TSB-A-95(6)S). The taxability of receipts from sales of 
computer software is explained in TSB-M-93(3)S, supra. To the extent that 
Petitioner merely selects and sells particular pre-written software programs for 
its customers, or “designs” a personalized computer software package by 
configuring the proper combination of software modules (some of which are pre­
written), Petitioner’s receipts from its customers for the sale of such software 
and of pre-written updates to such software are considered receipts from sales 
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of tangible personal property and are subject to the taxes imposed by Section 
1105 or Section 1110 of the Tax Law.  However, Petitioner’s receipts from sales 
of software designed and developed to the specifications of a specific purchaser, 
including custom modifications, enhancements and updates, would not be subject 
to tax provided that Petitioner’s charges for them are separately stated on an 
invoice or other statement given to the customer and the charges are reasonable 
(see Astrogamma Inc., Adv Op Comm T&F, June 22, 1992, TSB-A-92(50)S; State Tax 
Resources Group, Adv Op Comm T&F, July 11, 1996, TSB-A-96(44)S). 

It is noted that any nontaxable consulting or system engineering services 
provided by Petitioner in addition to the systems integration will not be subject 
to tax provided that the charges for the nontaxable services are reasonable and 
separately billed on the invoice or other document of sale given to the customer 
(Moore Business Forms, Inc., supra). 

Petitioner also offers the services of software installation, maintenance, 
training and end-user support for various software packages.  The services of 
installing, maintaining, servicing and repairing tangible personal property 
(other than installing tangible personal property which when installed 
constitutes a capital improvement) are taxable under Section 1105(c)(3) of the 
Tax Law. However, such services are exempt from tax when performed on any 
computer software, pursuant to Section 1115(o) of the Tax Law. If these services 
are provided to the customer in conjunction with the sale of tangible personal 
property, the charge for such services will be taxable, unless Petitioner 
separately states the charges for the non-taxable services from the charges for 
the tangible personal property, and the charges are reasonable.  Charges for 
training and customer (user) support related to pre-written or custom software 
are exempt from sales and use taxes where the charges are reasonable and 
separately stated on the invoice (see TSB-M-93(3)S, supra). Accordingly, if 
Petitioner's charges for software installation, maintenance, training and end­
user support are reasonable and separately stated on an invoice from the charges 
for any additional taxable services or tangible personal property Petitioner 
concurrently sells to its customer, receipts from such charges are not subject 
to sales or use tax.  Contrarily, if the fees charged for nontaxable services 
performed in conjunction with the performance of a taxable service and/or the 
sale of taxable tangible personal property are billed to the customer as a lump 
sum, the entire receipts from the sale are subject to tax (Software Dynamics, 
supra; David Zucker, supra). 

DATED: October 9, 1998	 /s/ 
John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions
 
are limited to the facts set forth therein.
 


