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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S981103G 

On, November 3, 1998, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Reliv, Inc., P.O. Box 405, Chesterfield, Mo. 63006-0405. 

The issues raised by Petitioner, Reliv, Inc., are whether its annual renewal charge and its 
shipping and handling charges are subject to sales and use tax. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner, a multi-level marketer, sells nutritional, dietary and skin care products through 
a multi-level network of independent distributors. Petitioner’s physical location is in Chesterfield, 
Missouri. Petitioner collects sales tax from its distributors based on the retail selling price of the 
products at the rate in effect where the distributor takes delivery.  Petitioner files one New York 
State sales tax return rather than each distributor filing a return with New York State. 

Distributors renew their status annually. The annual renewal fee of $20.00 is due on the 
anniversary date of enrollment. This fee entitles distributors to a one-year subscription to a monthly 
newsletter, as well as distributor support service (which includes questions answered about the 
company, products etc.). 

Petitioner charges the distributors a shipping and handling charge.  This charge is based on 
the type of purchase, such as cans or cases of product.  The cans ordered have a 9.5% 
shipping/handling charge with a minimum charge of $4.50.  The cases of product ordered have a 
7.5% shipping/handling charge. 

Applicable Laws and Regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven 
hundred ten, the following terms shall mean: 

* * * 
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(3) Receipt. The amount of the sale price of any property and the charge for 
any service taxable under this article, valued in money, whether received in money 
or otherwise, including any amount for which credit is allowed by the vendor to the 
purchaser, without any deduction for expenses or early payment discounts and also 
including any charges by the vendor to the purchaser for shipping or delivery 
regardless of whether such charges are separately stated in the written contract, if 
any, or on the bill rendered to such purchaser and regardless of whether such 
shipping or delivery is provided by such vendor or a third party.... 

* * * 

(8)(ii)(A) In addition, when in the opinion of the commissioner it is necessary 
for the efficient administration of this article to treat any salesman, representative, 
peddler or canvasser as the agent of the vendor, distributor, supervisor or employer 
under whom he obtains tangible personal property sold by him or for whom he 
solicits business, the commissioner may, in his discretion, treat such agent as the 
vendor jointly responsible with his principal, distributor, supervisor or employer for 
the collection and payment of the tax.  An unaffiliated person providing fulfillment 
services to a purchaser shall not be treated as a vendor by the commissioner under 
this paragraph with respect to such activity. 

Section 526.5(g) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Shipping or delivery. 

(1) Shipping or delivery charges by a vendor to its customer for the cost of 
transporting tangible personal property to the customer are part of the vendor’s 
receipt subject to tax where the sale of the property is subject to tax or where taxable 
services were performed on the property.  This is so regardless of whether the vendor 
separately states such charges in a written contract or on an invoice and regardless 
of whether the vendor ships or delivers the property itself or hires a third party to ship 
or deliver the property. Similarly, charges by a vendor to its customer for picking up 
the customer’s property upon which the vendor is to perform taxable services are part 
of the vendor’s receipt from the sale of the services subject to tax. 

(2) A charge by a vendor to its customer for the cost of transportation of the 
property from the supplier, manufacturer, warehouse or catalog or other distribution 
point to the vendor’s place of business is also part of the vendor’s receipt from the 
sale of the property to the customer subject to tax, whether the charge is designated 
as transportation, shipping, handling or in some other manner. 
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(3) A charge for transporting or delivering property by a transportation or 
delivery company to the person or business requesting that the property be 
transported or delivered is not a receipt subject to tax, since transportation and 
delivery are not themselves services subject to tax. 

Section 526.10(e) of the Sales and Use Tax Regulations provides: 

Co-vendor. (1) Every person operating a club or similar merchandising plan, 
or operating as an independent contractor representing a particular supplier selling 
tangible personal property is a vendor for sales tax purposes and must collect tax on 
merchandise sold by him. 

(2)(i) Such person shall undertake all the responsibilities of a vendor, as listed 
in subdivision (b) of this section. The person supplying the merchandise to him is 
also deemed to be a vendor, and shall undertake all the responsibilities, as listed in 
subdivision (b) of this section. 

(ii) Both the representative and his supplier shall be jointly responsible for the 
collection and remitting of the taxes and filing of returns. 

(3)(i) A person supplying merchandise to a club plan secretary or independent 
vendor shall collect in advance from the club plan secretary or independent 
contractor a tax based on the retail selling price of the property at the tax rate in effect 
where possession of the property is taken by the club plan secretary or contractor. 

(ii) A club plan secretary or independent contractor whose supplier has 
registered and is complying with the responsibilities of a vendor shall not be required 
to register as a vendor. 

Opinion 

Multi-level marketers, like Petitioner, and their distributors may at the discretion of the 
Commissioner of Taxation and Finance be treated as co-vendors jointly liable for the collection and 
payment of tax. See Section 1101(b)(8)(ii)(A) of the Tax Law.  Assuming Petitioner has received 
the necessary authorization from the Commissioner, it would be a co-vendor within the meaning of 
Section 526.10(e) of the Sales and Use Tax Regulations who also charges its distributors an annual 
renewal fee on the anniversary date of their enrollment. Essentially, co-vendor arrangements provide 
that a vendor collect sales tax on the suggested retail selling price of their products when making 
sales to their distributors. The purpose of a co-vendor arrangement is to have the vendor register 
and remit all state and local sales tax collected by its distributors rather than have each of its 
distributors register, file returns and pay their taxes individually. 
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Under this unique arrangement that allows a distributor to make retail sales of tangible 
personal property without being required to register (sales tax is remitted through Petitioner), 
Petitioner must pre-collect the sales tax due on its distributors’ taxable sales at retail.  If the amount 
a distributor charges his or her customers for Petitioner’s products includes Petitioner’s shipping and 
handling charges, in addition to the suggested retail selling price, then such additional amount will 
be part of the distributor’s receipts subject to tax. Petitioner, therefore, must pre-collect the sales tax 
on any shipping and handling charges that are added to the suggested retail selling price by 
distributors when selling Petitioner’s products. 

The sales and use tax is imposed on retail sales of tangible personal property and sales of 
certain enumerated services in Section 1105(c) of the Tax Law. Petitioner’s renewal fee is not a 
charge for any of the enumerated services, nor is it related to any retail sales of tangible personal 
property to Petitioner’s distributors. Thus, Petitioner’s renewal fee is not subject to sales and use 
tax. 

DATED: April 8, 1999	 /s/ 
John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


