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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S990219A 

On February 19, 1999, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Jeffrey J. Coren CPA., 225 West 34th Street, Suite 2015, New York, New 
York 10122. 

The issue raised by Petitioner, Jeffrey J. Coren CPA, is whether there is any statutory or 
regulatory provision which would require a supplier to selectively tax certain items sold to a 
customer when the supplier has received a properly completed resale certificate. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

When purchasing various supplies from a single vendor, a customer supplies a resale 
certificate. In certain situations, a purchaser may be entitled to the resale exemption on only some 
of the products sold by that entity. 

Example 1: 

A vendor of paper products receives a blanket resale certificate from a deli-grocery.  Does 
a resale certificate protect the seller from liability for sales tax due on all sales made to the customer 
providing the resale certificate? 

Example 2: 

Janitorial supplies are sold to a janitorial services provider by a supplier.  Would a resale 
certificate provided to a supplier of both chemical and paper products relieve the supplier of any tax 
liability on the supplies even if some of the supplies might ultimately be taxable to the service 
provider? 

Example 3: 

A restaurant or fast food emporium supplies a resale certificate to a vendor of both food and 
non-food products. Does receipt of a resale certificate relieve this supplier of liability for sales tax 
on this customer’s purchases? 
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Applicable Law & Regulations 

Section 1132(c)(1) of the Tax Law provides in part,

 For the purpose of the proper administration of this article and to prevent 
evasion of the tax hereby imposed, it shall be presumed that all receipts for property 
or services of any type mentioned in subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section 
eleven hundred five . . . are subject to tax until the contrary is established, and the 
burden of proving that any receipt . . . is not taxable hereunder shall be upon the 
person required to collect tax or the customer . . . . [U]nless . . . a vendor, not later 
than ninety days after delivery of the property or rendition of the service, shall have 
taken from the purchaser a resale or exemption certificate in such form as the 
commissioner may prescribe . . . the sale shall be deemed a taxable sale at retail. 

Section 532.4(b) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Burden of proof. (1) The burden of proving that any receipt, amusement 
charge, or rent is not taxable shall be upon the person required to collect the tax and 
the customer. 

(2) A vendor who in good faith accepts from a purchaser a properly 
completed exemption certificate or, as authorized by the Department, other 
documentation evidencing exemption from tax not later than 90 days after delivery 
of the property or the rendition of the service is relieved of liability for failure to 
collect the sales tax with respect to that transaction.  The timely receipt of the 
certificate or documentation itself will satisfy the vendor’s burden of proving the 
nontaxability of the transaction and relieve the vendor of responsibility for collecting 
tax from the customer. 

(i) A certificate or other document is "accepted in good faith" when a vendor 
has no knowledge that the exemption certificate or other document issued by the 
purchaser is false or is fraudulently presented.  If reasonable ordinary due care is 
exercised, knowledge will not be imputed to the seller required to collect the tax.

 * * * 

(4) Audit compliance verification procedures. Verification of the exemption 
certificates and documents received by a vendor will occur during an audit of its 
records. The verification shall include a review for proper completion and the 
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timeliness of and receipt in good faith of such exemption certificates and other 
documents.

 * * *

 (iv) Exemption certificates or documents not received by the vendor within 
90 days after the delivery of the property or the rendition of the service will likewise 
not, in and of themselves, be considered as satisfying the vendor’s burden of proof 
concerning the taxability of the subject transaction.

 * * * 

(5) A vendor is not relieved of the burden of proof when it failed to obtain an 
exemption certificate or accepted an improper certificate, or had knowledge that the 
exemption certificate issued by the purchaser was false or fraudulently presented. 

Opinion 

Where a vendor has, in good faith, accepted a resale or exemption certificate within 90 days 
of delivery of the property, it is not under a duty to investigate or police its customers and has no 
duty to debate with its customers as to whether or not certain items are subject to sales tax.  See 
Allied Steam Corp., Adv Op Comm T&F October 23, 1990, TSB-A-90(51)S, citing Matter of Saf-
Tee Plumbing Corp. v. State Tax Commn., 77 AD2d 1. On the other hand, Petitioner’s customers 
will owe sales or use tax on anything purchased with a resale or exemption certificate that was not 
resold or put to an exempt use.  It should be noted that a vendor may not rely on a resale or other 
exemption certificate that is not provided within 90 days of the date of delivery.  See Section 
532.4(b)(4)(iv) of the Sales and Use Tax Regulations. 

A vendor could not accept a resale or other exemption certificate in good faith, and would 
be required to collect tax on the sale of tangible personal property or services if the vendor knows 
the property or services are not purchased for resale, even though a resale or exemption certificate 
has been timely furnished by the purchaser.  See Section 532.4(b)(2)(i) of the Sales and Use Tax 
Regulations.  For instance, in the case of Example 3 above, a vendor would be required to collect 
tax on the sale of dinnerware and linens if the vendor knows that the purchaser is a restaurant which 
is not in the business of selling dinnerware and linens.  The question of whether a properly 
completed exemption certificate was accepted in good faith in a particular transaction is a factual 
question which cannot be determined in an Advisory Opinion.  An Advisory Opinion merely sets 
forth the applicability of pertinent statutory and regulatory provisions to a specified set of facts.  Tax 
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Law, Section 171, subd. twenty-fourth; 20 NYCRR 2376.1(a); Copelco Leasing Corporation, Adv 
Op Comm T&F, May 18, 1995, TSB-A-95(15)S.  

DATED: November 3, 1999 /s/ 
John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


