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STATE OF NEW YORK

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE

ADVISORY OPINION PETITION NO. S990803A

On August 3, 1999, the Department of Taxation and Finance received a Petition for
Advisory Opinion from Daniel A. Short, RR4, E. Genesee St. Rd., Auburn, NY 13021.

The issues raised by Petitioner, Daniel A. Short, are:

1. Whether parts purchased by Petitioner to repair and refurbish farm
mixers are subject to State and local sales and compensating use
taxes.

2. Whether the services performed by Petitioner are subject to State and

local sales and compensating use taxes.

3. Whether Petitioner must register with the Department of Taxation and
Finance under Article 28 of the Tax Law.

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion.

Petitioner has contracted with a customer to repair and refurbish farm mixers. The customer
has received these mixers as trade-ins, has them repaired and refurbished by Petitioner, and sells
them as equipment to farmers. These mixers are used solely on farms to mix feed for cows.

Petitioner does not conduct any other business.

Applicable Laws and Regulations

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part:

(b) When used in this article for the purposes of the taxes imposed by
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven
hundred ten, the following terms shall mean:

* * *

(4) Retail sale. (1) A sale of tangible personal property to any person for any
purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible
personal property, or (B) for use by that person in performing the services subject to
tax under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven
hundred five where the property so sold becomes a physical component part of the
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property upon which the services are performed or where the property so sold is later
actually transferred to the purchaser of the service in conjunction with the
performance of the service subject to tax....

Section 1105 of the Tax Law provides, in part:

On and after June first, nineteen hundred seventy-one, there is hereby
imposed and there shall be paid a tax of four percent upon:

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except
as otherwise provided in this article.

* * *

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the following services:

* * *

(3) Installing tangible personal property . . . or maintaining, servicing or
repairing tangible personal property . . . not held for sale in the regular course of
business... except:

(vi) such services rendered on or after September first, nineteen hundred
eighty-two with respect to tangible personal property for use or consumption directly
and predominantly in the production for sale of tangible personal property by
farming, as such tangible personal property is specified in paragraph six of
subdivision (a) of section eleven hundred fifteen of this article. The exemption
provided by this subparagraph (vi) shall not apply to the taxes imposed pursuant to
section eleven hundred seven of this article.

Section 1134(a)(1) of the Tax Law provides, in part:

(1) Every person required to collect any tax imposed by this article ...(i1) every
person purchasing or selling tangible personal property for resale commencing
business or opening a new business . . . shall file with the commissioner a certificate
of registration, in a form prescribed by the commissioner, at least twenty days prior
to commencing business or opening a new place of business . . . .

Section 526.6(c) of the New York State Sales and Use Tax Regulations provides, in part:
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Resale exclusion. (1) Where a person, in the course of business operations,
purchases tangible personal property or services which he intends to sell, either in the
form in which purchased, or as a component part of other property or services, the
property or services which he purchased will be considered as purchased for resale
and therefore not subject to tax until he has transferred the property to his customer.

* * *

(6) Tangible personal property purchased for use in performing services
which are taxable under section 1105(c)(1), (2), (3) and (5) of the Tax Law is
purchased for resale and not subject to tax at the time of purchase, where the property
so sold (i) becomes a physical component part of the property upon which the
services are performed, or (i1) is later actually transferred to the purchaser of the
service in conjunction with the performance of the service subject to tax.

Example 6: A watch repairman purchases a new stem and places it in a watch
that he is repairing for a customer. The purchase of the stem by the watch repairman
is a purchase for resale not subject to tax at the time of its purchase as it will become
a physical component part of property upon which services were performed.

Section 527.5(b) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part:

Exemptions. (1) The services of installing, maintaining, servicing or repairing
tangible personal property are not taxable if the services were performed for
resale. . . .

(2) Maintaining, servicing or repairing tangible personal property is not
taxable if the property maintained, serviced or repaired is held for sale in the regular
course of business.

Example 1: A repair shop charges a boat dealer for reconditioning boat
motors which the dealer will resell. The reconditioning of the motors is not taxable
because the motors are for resale.

Opinion

With respect to issue 1, pursuant to Section 1101(b)(4) of the Tax Law and Section 526.6 of
the Sales and Use Tax Regulations, the purchase of tangible personal property for use by the
purchaser in performing services subject to tax under Section 1105(c)(3) of the Tax Law where such
property purchased becomes a physical component part of the property upon which the services are
performed or where such property purchased will actually be transferred to the customer in
conjunction with the performance of the repair subject to tax, is not subject to sales and
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compensating use taxes. Therefore, the parts purchased by Petitioner to repair and refurbish farm
mixers for his customer are not subject to sales and compensating use taxes. It is noted, however,
that Petitioner must furnish his supplier with a properly completed Resale Certificate (Form ST-120)
within 90 days from the date of purchase of the parts. See Section 1132(c) of the Tax Law and
Section 532.4 of the Sales and Use Tax Regulations.

As for issue 2, pursuant to Section 1105(c)(3) of the Tax Law, the service of repairing and
refurbishing of farm mixers which will be held for sale by Petitioner’s customer in the regular course
of its business is not subject to sales and compensating use taxes. Since Petitioner’s customer
receives the mixers as trade-ins and sells them to farmers after they are refurbished, it holds the
mixers for sale in the regular course of business. Petitioner’s customer, however, must furnish
Petitioner with a properly completed Resale Certificate (Form ST-120) within 90 days after the
performance of the service.

The above analysis applies only to sales of services to Petitioner’s customer as described in
the facts presented. It should be noted that the resale exemption does not apply if petitioner performs
repair services for farmers or other individuals who do not hold the farm mixers for sale in the
regular course of business but use the mixers themselves. Petitioner would be required to collect tax
on its services in such case, unless the mixers are for use or consumption directly and predominantly
in the production for sale of tangible personal property by farming, and Petitioner’s customer
furnishes Petitioner with a properly completed Farmer’s Exemption Certificate (Form ST-125)
within 90 days after the performance of the service. See Section 1105(c)(3)(vi) of the Tax Law.

Concerning issue 3, pursuant to Section 1134 of the Tax Law, Petitioner is selling services
subject to tax and buying tangible personal property for resale. Therefore, Petitioner must register
with the Department of Taxation and Finance for purposes of sales and use tax. It is noted that under
Section 533.3(d) of the Sales and Use Tax Regulations, a person required to register with the
Department of Taxation and Finance only because he or she is purchasing or selling tangible
personal property for resale, and who is not required to collect any tax or pay any tax directly to the
Department of Taxation and Finance, must file a return annually.

DATED: November 4, 1999 /s/
John W. Bartlett
Deputy Director
Technical Services Bureau

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions are
limited to the facts set forth therein.



