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ADVISORY OPINION PETITION NO. S810210B

On February 10, 1981 a Petition for Advisory Opinion was received from
Duane and Siganoc, Inc., 5 Coursen Way, Morris Plains, New Jersey 07950.

The issue raised is whether New York State Sales Tax should be collected
on the sale of a reconditioned coffee roaster which is sold without installation,
and on the sale of coffee roasting equipment which is sold installed. In both
transactions the equipment will be used to roast coffee which will then be
packaged and sold.

Section 1115(a) (12) of the Tax Law provides an exemption from sales tax
with respect to "machinery or equipment for use or consumption directly and
predominantly in the production of tangible personal property ... for sale, by
manufacturing, processing...." A similar exemption applies with respect to local
sales taxes (except for New York City's tax, which is imposed under section 1107
of the Tax Law).

Under the provisions of Section 1105-B of the Tax Law, for the period
September 1, 1980 through February 28, 1981, the Statewide sales tax rate was
reduced to 2% with respect to the services of installing, repairing, maintaining
or servicing of machinery or equipment for use or consumption directly and
predominantly in the production of tangible personal property for sale. The
Statewide sales tax on these services was eliminated as of March 1, 1981.
However, these services will continue to be subject to all local sales taxes.

Accordingly, Petitioner's sales of coffee roasters which are sold
uninstalled will be exempt from New York State and local sales taxes, except for
New York City's tax, provided the purchaser furnishes Petitioner with a properly
completed Form ST-121, Exempt Use Certificate. When Petitioner sells a coffee
roaster installed, the charge for the roaster will be exempt from New York State
and local sales taxes, except for New York City's tax. However, the installation
charge will be subject to the Statewide sales tax of 4%, as well as any
applicable local sales tax, if the installation occurred prior to September 1,
1980. If the installation occurred during the period September 1, 1980 through
February 28, 1981 the installation charge will be subject to the reduced
Statewide sales tax rate of 2%, but will be subject to the full local sales tax
rate. If the installation occurred on or after March 1, 1981 the installation
charge will be exempt from the Statewide sales tax but subject to the full local
sales tax rate. In order to enjoy the benefit of the reduced rate and the
exemption described here, the purchaser must furnish Petitioner with a properly
completed Form ST-121, Exempt Use Certificate. When billing a customer Petitioner
should list separately the prices charged for equipment and for installation
service. Petitioner must collect the appropriate State and local sales tax on the
charge for installation service and, if applicable, the New York City sales tax
on the price of the equipment.
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